• 22/10/2012

Amsterdam en Thermaflex winnaars Warmtenetwerk-awards

Winnaars bekendgemaakt van Warmtenetwerk's 'Best Practice Award 2012' en 'Innovation Award 2012'.

Trefwoorden: #award, #awards, #thermaflex, #van beek, #warmtenetwark, #westpoort

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Op de jaarbijeenkomst op 10 oktober van de stichting Warmtenetwerk,  maakte een jury de winnaars bekend van Warmtenetwerk's 'Best Practice Award 2012' en 'Innovation Award 2012'.

De Best Practice Award ging naar Westpoort Warmte, het warmtenet van Afval Energiebedrijf Amsterdam en NUON. Het leverde volgens de jury de beste combinatie in de praktijk van  CO2-reductie, aandeel duurzame warmte, innovatie en uitbreiding.

Voor de vakjury was Westpoort Warmte winnaar vanwege de diversiteit van groene warmtebronnen en de sterke groei van het warmtenet in Amsterdam. De groene warmte komt van de afvalenergiecentrale van AEB en van de rioolwaterzuivering en straks ook van de biobrandstoffenfabriek Greenmills. Het nieuwe warmtenet in Amsterdam-Noord wordt aan deze bronnen gekoppeld met een spectaculaire kruising van het IJ.

De Innovation Award ging naar het Nederlandse bedrijf Thermaflex, dat een systeem ontwikkelde van prefabricage van warmtenetten.

De leidingfabrikant Thermaflex won de Innovation Award met een door haar ontwikkeld systeem voor prefabricage van warmte- en koudenetten. Thermaflex levert voorgeïsoleerde leidingen met voorgemonteerde aftakkingen op rol. Het eerste praktijkproject met dit concept werd gerealiseerd bij Warmtenet Hengelo. Het concept werkt uitstekend in de praktijk. In één dag werd een straat voorzien van warmteleiding inclusief de huisaansluitingen.

Er waren ook publieksprijzen 'Best Practice' en 'Innovatie' voorzien. De ongeveer honderd deelnemers aan de jaarbijeenkomst van Warmtenetwerk konden daarvoor stemmen. Ze moesten hun keus maken op basis van een pitch van twee minuten door elke genomineerde. Dat leverde een ander resultaat op dan de beoordeling van de papieren inzending door de vakjury.

Het grote enthousiasme waarmee melkveehouder Gerrit Jan van Beek zijn project 'groene warmte vers van de koe' presenteerde, leverde hem een klinkende overwinning op bij de Best Practice Publieksprijs.

Van Beek leverde groene warmte vers van de koe voor de Polderwijk in Zeewolde. Zijn aandeel in de totale warmteproductie voor deze wijk was 67 procent , terwijl hij met biogas meer groene stroom produceerde dan de wijk verbruikte.

Bij de Innovation Publieksprijs was de keus moeilijk .Het werd een gedeelde eerste plaats voor Radboud Vorage van Grenhouse Geopower (forse besparingen op aardgas bij tuinders) en Martijn Bos van Ecoon Exergy (nieuwe warmtepomp voor tapwater).


(KV) (foto Thermaflex)