• 24/10/2012
  • |     BB

Groen licht voor project 'Getijdencentrale OosterScheldeKering'

Na een geslaagd experiment met een wave rotor van 30kW in de Westerschelde, heeft het Energieconsortium nu groen licht gegeven voor het project 'getijdencentrale Oosterscheldekering'.

Trefwoorden: #Airborne, #BAM, #Delta, #GOSK, #IHC Merwede, #Istimewa, #Oosterscheldekering, #Viro, #wave rotor

Lees verder

Nieuws

( Foto: Istimewa )

ENGINEERINGNET.NL -- Voor het nieuwe project is een nieuwe consortium opgericht onder de naam Getijdencentrale Oosterscheldekering G.O.S.K., waarin 7 partijen deelnemen. Dat meldt Istimewa, één van de leden van het consortium.

De bedoeling is tussen twee pijlers van de Oosterscheldekering, in de 10e opening vanaf Noord-Beveland, een constructie (buis) te monteren waaraan drie wave rotors komen te hangen.

Omdat het een tijdelijke installatie is met een vergunning van 15 jaar, mag er niet geboord worden in de peilers. Hierdoor zal alles met behulp van klemverbindingen verankerd moeten worden.

Het totaalgewicht van de constructie inclusief de installatie is circa 670 ton. In de hoofdbuis komt alle apparatuur te staan waaronder een middenspanningsstation met transformator.

De getijdencentrale gaat een vermogen opbrengen van 1,5 MW , voldoende om 1.000 huishoudens van energie te voorzien. Via een 10 KV aansluiting wordt dit vermogen aan het middenspanningsnet geleverd.

Volgens de planning moet deze installatie half 2013 aangebracht worden.

De deelnemers aan het project zijn IHC Merwede, Airborne, BAM, vd Straaten, Viro, Delta en Istimewa. Het project kan rekenen op een EU/EFRO subsidie van Stimulus en OP-Zuid.