• 29/10/2012
  • |     BB

Industriële weekblad Vraag & Aanbod stopt ermee

Vraag & Aanbod geeft er eind 2012 de brui aan. 'De druk van de online uitgaven en software is té groot geworden', zo meldt het overbekende industriële weekblad.

Trefwoorden: #kluwer, #vraag en aanbod

Lees verder

Nieuws

( Foto: Vraagenaanbod )

ENGINEERINGNET.BE -- Vraag & Aanbod, een 'content partner' waarmee Engineeringnet op vaste basis nieuwsinformatie uitwisselt, gooit eind 2012 de doek in de ring. Dat meldt de redactie van het blad.

De aankondiging komt voor velen als een verrassing. Hoewel de uitgave - het enige industriële weekblad dat Vlaanderen rijk is - al meer dan een halve eeuw als een rots in de branding staat, blijkt de druk van de online media nu te groot geworden. Vraag & Aanbod is eigendom van uitgever Kluwer.

En ongetwijfeld spelen ook de dalende inkomsten ten gevolge van de lang gerekte economische crisis een rol in de beslissing om er definitief mee op te houden.

Nochtans wist het vakmedium in zijn 50-jarig bestaan al ettelijke moeilijke watertjes te doorzwemmen en meerdere economische crisissen te overleven. Maar in het verleden stond de leefbaarheid van het gedrukte medium an sich niet ter discussie, wat nu door het internet en de opkomst van de mobiele media, wel het geval is.

Het blad stond het afgelopen jaar in de etalage, maar onderhandelingen met twee geïnteresseerde partijen sprongen naar verluidt af.

Het slechte nieuws doet uiteraard vragen rijzen over het uitgeefmodel van de Belgische vakbladen. Terwijl kranten en weekbladen een dubbel inkomstenmodel hebben - losse verkoop/abonnementen en publiciteit - is dat van de vakmedia quasi uitsluitend gebaseerd op gratis verdeling en inkomsten uit hoofdzakelijk advertenties. Daarnaast focussen veel vakmedia nog altijd heel sterk op het print-gebeuren.

We wensen de vaste en freelance collega's van Vraag & Aanbod alvast veel sterkte toe !