• 16/01/2013
  • |     BB

Evonik investeert in uitbreiding productiecapaciteit Antwerpen

De speciaalchemiegroep Evonik Industries investeert een niet nader genoemd bedrag in de uitbreiding van - onder meer - zijn productie-installaties voor butadieen en MTBE in Antwerpen.

Trefwoorden: #1-buteen, #butadieen, #evonik, #MTBE

Lees verder

Nieuws

( Foto: Evonik, Dahai Yu )

ENGINEERINGNET.BE -- Via de investering in zijn Antwerpse site wil de speciaalchemiegroep Evonik naar eigen zeggen zijn marktpositie bij de 'C4'-producten verder uitbreiden.

Het concern plant drie ingrepen: in het chemiepark Marl moet de capaciteit voor 1-buteen met 75.000 ton omhoog en in Antwerpen breidt de productie van butadieen met 100.000 ton uit.

Verder wordt zowel in Marl als in Antwerpen de capaciteit van MTBE met in totaal 150.000 ton opgetrokken.

Over de omvang van de investering wil het Evonik-management niets kwijt, behalve dat het om een 'driecijferig miljoenenbedrag' gaat. Volgens de planning moet de expansie in 2015 rond zijn.

„Met deze investering bouwen we onze leiderspositie in de C4-chemie duurzaam verder uit. Tegelijkertijd ondersteunen we de groeiplannen van onze Europese en overzeese klanten”, zegt Vorstandslid Dr. Dahai Yu.

Voor 1-buteen, butadieen en MTBE worden duidelijk stijgende groeicijfers verwacht. De Evonik-vestigingen te Marl en Antwerpen hebben al C4-productie-installaties op wereldschaal staan. Voor het aansturen van de nieuwe installaties worden naar verluidt ongeveer 40 nieuwe jobs gecreëerd.


ACHTERGROND
1-buteen wordt vooral als co-monomeer in de productie van hoogwaardige kunststoffen zoals polyethyleen ingezet. Het maakt bijvoorbeeld verpakkingsfolie meer scheurvast.
Butadieen wordt voor de vervaardiging van synthetisch rubber gebruikt. Eén van de grootste afnemers is de bandenindustrie.
De brandstofcomponent MTBE verhoogt het octaangehalte in carburator-
brandstoffen en leidt tot een betere verbranding van de brandstoffen.