• 09/11/2012

Online rekenblad pocketvergisting gepubliceerd

Enerpedia.be, een agrarische energie-encyclopedie, stelt een EnerOnline rekenblad pocketvergisting ter beschikking.

Trefwoorden: #energeia, #pocketvergisting

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Enerpedia.be, een agrarische energie-encyclopedie, stelt een EnerOnline rekenblad pocketvergisting ter beschikking.

Het rekenblad geeft een beeld van de terugverdientijd en rendabiliteit van een investering in pocketvergisting op met name landbouwbedrijven.

Enerpedia.be zegt wel “in geen geval verantwoordelijk te zijn voor de resultaten die met deze tool bekomen worden. Deze online tool is een hulpmiddel voor wie op dit moment nadenkt over een investering in een pocketvergistingsinstallatie en wil zien in hoeverre dit al dan niet rendabel is.”

Er is keuze tussen:
Pocketvergisting o.b.v. 100% mest en een WKK met een vermogen <=10kW met terugdraaiende teller en Pocketvergisting o.b.v. 100% mest en een WKK met een vermogen >10 kW zonder terugdraaiende teller.

De toepassing is te vinden op Pocketvergisting.


(KV)(foto wikipedia: biogasproductie op een boerderij in Duitsland)

ACHTERGROND
De laatste 10 jaar heeft de biogassector zich ook in Vlaanderen ontwikkeld. Startend met projecten van een grootte-orde van 300 tot 500 kW, worden op vandaag projecten ontwikkeld van 2 à 3 MW. Deze schaalvergroting was – wat boerderijvergisting betreft - in belangrijke mate gekoppeld aan de integratie van vergisting binnen mestverwerking en de noodzakelijke rationalisering van de kosten voor deze mestverwerkingsinstallaties.

Momenteel zijn in Vlaanderen, volgens Enerpedia.be, 36 biogasinstallaties operationeel, waarvan 24 installaties binnen een agrarische context.