• 26/11/2012

3D-printer maakt gebruik van Blu-Ray lasers (+video)

Stereolithografie als Gouden Standaard voor 3D printresolutie en oppervlakteafwerking.

Trefwoorden: #3-printer, #3D-printing

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- Onderzoekers aan MIT, USA, die start-up 'Formlabs' oprichtten, hebben een 3D-printer gecreëerd die gebruik maakt van stereolithographie, een technologie die vaak voorkomt in dure high-end printers.

Het stereolithografieproces omvat lasers die hars laten uitharden in microscopische laagjes. De 'Form 1' 3D printer (de eerste 'prosument' 3D printer) creëert laagjes van 25 micron (10 micron dikker dan sommige supergeavanceerde printers die vandaag op de markt zijn). Voor de aanmaak van die laagjes maakt de 3D-printer gebruik van lasertechnologie, vergelijkbaar met deze in Blu-Ray spelers.

Dit dus in het huis van particulieren, en voor een prijs van minder dan 3.000 US dollar.

Het hars kost 150 dollar per liter, en is beschikbaar in diverse kleuren, elasticiteiten en transparanties.

Formlabs zelf omschrijft het als volgt:
“3D geprintte items zijn maar zo kwaliteitsvol als de technologie die ze maakte. Stereolithografie, nu, is de Gouden Standaard voor 3D printresolutie en oppervlakteafwerking. In dit fotopolymeergebaseerd proces, leidt een systeem dat functioneert aan hoge precisie een laser over een schaal vloeibaar hars, en zorgt ervoor dat een dunne laag vast wordt."

"Vervolgens gaat het bouwplatform omhoog, om het printen van de volgende laag mogelijk te maken. Enkele duizenden herhalingen later is uw item klaar geraakt, en dat op indrukwekkend gedetailleerde wijze.”

De geïncorporeerde Form-software functioneert op .stl-bestanden.


(KV) (foto Formlab)