• 10/12/2012

Regering schrapt vrijstelling van elektriciteitstaks voor groene levering

VBO vraagt een 'alomvattend stelsel van federale heffingen dat los staat van de te financieren fondsen en van de offshoretoeslagen'.

Trefwoorden: #energietaks, #vbo

Lees verder

Nieuws

( Foto: Nexans )

ENGINEERINGNET.BE -- Het VBO protesteert heftig tegen het schrappen, door de regering, van de vrijstelling van een gedeelte van de federale elektriciteitsbijdrage (elektriciteitstaks) voor groene levering.

“Dit betekent dat bedrijven die, in een poging om hun concurrentievermogen te vrijwaren, voor dit systeem hadden gekozen, flink wat meer gaan moeten bijdragen. Voeg daarbij nog een verhoging van de offshoretoeslagen, en de maat is vol”, klinkt het in een perscommuniqué.
 
“(...)Niet meer vrijgesteld kunnen worden van een deel van de federale bijdrage komt voor de betrokken bedrijven neer op een verhoging van de federale bijdrage met minstens 50%.”

“(...) Er wacht ons een ernstige en ingewikkelde toestand als de regering er niet in slaagt verder te gaan dan maatregelen die vastzitten in het huidige systeem. Ze moet wat afstand nemen en aankomen met een heel ander dan het thans heersende model. Het komt erop aan te kiezen voor een alomvattend stelsel van federale heffingen dat los staat van de te financieren fondsen – die trouwens onder de staatsbegroting –– en van de offshoretoeslagen.”
 
Het VBO stelt dat er voorstellen op tafel liggen: “Die behelzen een in de tijd stabiele belastingheffing in het kader van een energiebeleid dat gericht is op het behoud – en op de attractiviteit – van industriële activiteiten op ons grondgebied. Dit toekomstgerichte systeem is mogelijk en heeft nagenoeg geen budgettaire weerslag in 2013 voor de Staat.”
 
en:

“Gezien de toenemende kosten van de offshorewindmolenparken zal, om een dergelijk stabiel systeem in stand te houden, een deel van de nucleaire bijdrage moeten worden toegewezen aan de financiering van die parken.”
 
Het VBO roept alle regeringspartners ertoe op om met hun beleid nu schot te brengen in dit dossier, anders "riskeren we weer een jaar te verliezen en de concurrentiepositie van onze bedrijven te verslechteren."


(KV)