• 18/12/2012
  • |     BB

VIB: Genetisch gewijzigd maïs ook in het veld groter

'Genetische gewijzigde maïs wordt ook in het veld groter', stelt het Vlaams Instituut voor Biotechnologie op basis van de eerste veldproef in niet-gecontroleerde omstandigheden in Wetteren.

Trefwoorden: #GA20, #ilvo, #vib, #Vlaams Instituut voor biotechnologie, #wetteren

Lees verder

research

( Foto: VIB )

ENGINEERINGNET -- Op 25 mei 2012 startte in Wetteren de drie jaar durende wetenschappelijke veldproef met genetisch gewijzigde maïsplanten. De planten hebben een verhoogde productie van het enzym GA20-oxidase.

De veldproef sluit aan op labo-onderzoek dat wetenschappers van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie onder leiding van Dirk Inzé en Hilde Nelissen al eerder uitvoerden. Dat wees uit dat GA20-oxidase maïsplanten tot 40% groter worden dan 'normale' controle planten. Via de veldproef wordt nagegaan of dit ook zo is onder niet-gecontroleerde veldomstandigheden.

Het vroege groeiseizoen 2012 was naar verluidt zeer ongunstig voor het maïs, met veel regen en lage temperaturen. De maïsplanten bleven lang klein en de bloei was uitgesteld. In augustus en september haalden de planten hun achterstand in en op 17 oktober kon de veldproef geoogst worden.

De metingen bevestigen nu de bevindingen van de serreproeven. Hilde Nelissen: “In vergelijking met de controleplanten waren de bladeren van de GA20-oxidase maïsplanten 30 tot 60% langer, terwijl de genetisch gewijzigde maïsplanten bijna 40% groter waren”.

Zoals gepland wordt de wetenschappelijke maïsveldproef in 2013 en 2014 herhaald. De maïsplanten zullen dan in verschillende dichtheden worden aangeplant om te achterhalen of de GA20-oxidase maïsplanten kunnen bijdragen tot een hogere opbrengst per hectare.

VIB financiert deze veldproef met eigen middelen en het onderzoek wordt uitgevoerd op gronden van het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

Het instituut benadrukt géén eigendomsrechten te hebben op de functie van de ingebrachte genen of het gebruik ervan in genetisch gewijzigde planten.


ACHTERGROND
Het enzym GA20-oxidase is betrokken in de aanmaak van het plantenhormoon gibberelline (afgekort GA naar de Engelse benaming 'Gibberellic Acid'). Gibberelline is van nature aanwezig in planten en stimuleert de groei en strekking van plantencellen.