• 17/01/2013

European Global Ocean Observing System gaat van start

In EuroGOOS worden gemeenschappelijke technische standaarden ontwikkeld en de calibratie van de sensoren zal op een gelijke manier gebeuren.

Trefwoorden: #datamanagement, #datasets, #eurogoos, #jerico

Lees verder

research

( Foto: EuroGOOS )

ENGINEERINGNET -- EuroGOOS (het 'European Global Ocean Observing System') wil alle regionale kustobservatiesystemen samenbrengen in één netwerk: JERICO (Joint European Research Infrastructure Network for Coastal Observatories). Het programma zal zorgen voor de standaardisering en vlotte toegankelijkheid van een brede waaier aan datasets, afkomstig van een stijgend aantal observatiestystemen.

JERICO is een strategische stap naar de verbetering van het onderzoek van het mariene milieu en de klimaatveranderingen. Het wordt ontwikkeld door 27 partners uit 17 Europese landen onder leiding van het Franse IFREMER. Het programma eindigt in april 2015.

In het programma worden de methodes voor waarnemingen in kustwateren geharmoniseerd: er worden gemeenschappelijke technische standaarden ontwikkeld en ook de calibratie van de sensoren zal op een gelijke manier gebeuren.

Dit wordt beschouwd als een belangrijke gelegenheid om de gebruikte methodes te moderniseren, de verzamelde informatie te verbeteren en de implementatie van nieuwe tehnieken te onderzoeken.

In het project is er één Belgische deelnemer: het Belgische BMM (Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee en het Schelde-estuarium).

BMM is verantwoordelijk voor data-assimilatie-experimenten op basis van vaste en bewegende observatieplatformen, en neemt het deel aan de harmonisatie van technische aspecten van Ferryboxsystemen en de harmonisatie van de onderhouds- en exploitatiemethoden van oceanografische sensoren.

Op het niveau van datamanagement wordt de harmonisatie van de procedures voor vertraagde datadoorvoer naar SeaDataNet aangepakt.

BMM onderzoekt ook hoe materiaal in suspensie gemeten nabij de zeebodem kan worden vergeleken met satellietbeelden van continue metingen net onder het wateroppervlak.


(KV)