• 21/01/2013
  • |     BB

EDF Luminus vergoedt bedrijven die afschakelen tijdens piekuren

Vlaamse REstore haalt contract binnen van EDF Luminus om industriële klanten elektriciteitsfactuur te laten aftoppen. Spitstechnologie van eigen bodem!

Trefwoorden: #Aggregatie, #Dallemagne, #edf luminus, #elia, #luminus, #restore, #Thomaes

Lees verder

Techniek

( Foto: EDF Luminus, CEO Grégoire Dallemagne )

ENGINEERINGNET.BE – Na een deal met Elia om vanaf 2013 tot 10MW afschakelbaar vermogen ter beschikking te stellen van het elektriciteitsnet, heeft de Vlaamse aggregator REstore nu een contract afgesloten met EDF Luminus dat zijn aanbodzijde versterkt.

Via EDF Luminus biedt het industriële klanten de mogelijkheid hun elektriciteitsfactuur af te toppen door elektriciteit die ze niet gebruiken ter beschikking te stellen om verbruikspieken in het nationale elektriciteitsnet te dempen.

Werken met afschakelbaar vermogen, een vorm van intelligente sturing van het net, is één van de technische pistes om tot een beter evenwicht te komen tussen vraag en aanbod van elektriciteit. Dat is nodig omdat vandaag het grid steeds meer onder druk komt te staan van het volatiele stroomaanbod vanuit bronnen zoals de wind en de zon.

Het Vlaamse REstore werkt daarvoor met zogenaamde 'Demand Response Aggregatie', en heeft naar eigen zeggen al in 2009 het marktpotentieel van afschakelbaar vermogen geïdentificeerd.

Via een zelf ontwikkeld softwareplatform bundelt het bedrijf het afschakelbare vermogen van industriële en professionele verbruikers en verlaagt kortstondig hun vermogen tijdens piekuren.

Dat gebeurt hypersnel – volgens REstore drie keer sneller dan klassieke piekcentrales kunnen – en daarenboven volledig geautomatiseerd, zeer kortstondig, en in principe zonder dat de klant er iets van merkt. In ruil ontvangen de klant een vergoeding voor de capaciteit die hij ter beschikking stelt.

Grégoire Dallemagne, CEO van EDF Luminus : «Dankzij REstore kunnen we een oplossing aanbieden met meerdere voordelen: we bieden concrete steun aan hernieuwbare energie, het evenwicht op het net kan sneller hersteld worden en we bieden de mogelijkheid om de CO2-uitstoot te verlagen.»

Rudi Thomaes, voorzitter van de raad van bestuur van REstore : « Deze samenwerking met EDF Luminus effent het pad voor de commerciële doorbraak van REstore met belangrijke energiespelers in Groot-Brittanië en andere Europese landen."

"Het betreft hier een heuse wereldprimeur op het vlak van quasi real-time vraagsturing, op grote schaal, en gebaseerd op unieke spitstechnologie van eigen bodem. »