• 29/04/2013

Robotvoetbalteam TU Eindhoven wint de ‹Portugese Open›

Het robotvoetbalteam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft in Lissabon de finale van de ‹Portugese Open› gewonnen.

Trefwoorden: #Portuguese Open, #RoboCup, #robotica, #Technische Universiteit Eindhoven, #TU/e

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tech United Eindhoven )

ENGINEERINGNET.NL -- Voor het team van de TU/e is dit een belangrijke voorbereidende stap richting de WK RoboCup, dat van 26 tot en met 30 juni in Eindhoven zal plaatsvinden.

Tegenstander in de finale was het team van de Universiteit van Aveiro. Deze ploeg wist de regerend wereldkampioenen uit Eindhoven in de poulewedstrijden nog het vuur aan de schenen te leggen, door tweemaal te scoren uit vrije trappen. In de finale was de keeper robot hier echter op voorbereid en werden de Portugezen verslagen met 3-0.

Ook de zorgrobot van de TU/e bereidt zich voor op het naderende WK. Op de German Open in Magdeburg nam robot ‘AMIGO’ deel aan RoboCup@Home, waarin robots huishoudelijke opdrachten uitvoeren. Net als de voetbalrobots opereert de zorgrobot geheel zelfstandig, zonder besturing op afstand.

De finale werd helaas net niet gehaald door de zorgrobot, maar de TU/e kan terugblikken op een geslaagd toernooi. Het team hoopt over een ruime maand bovenin mee te draaien op het WK.

Het doel van RoboCup is het versnellen van de ontwikkeling van robottechnologie, ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.


(GL)