• 24/01/2013
  • |     BB

Valk Welding ontwikkelt industriële afkantrobot met plasmasnijtoorts

Nederlands systems integrator Valk Welding levert eerste twee plasmasnijrobots uit aan Poolse onderneming Fazos om laskanten met hoge nauwkeurigheid af te schuinen.

Trefwoorden: #Fazos, #plasma, #plasmasnijden, #valk, #valk welding

Lees verder

Techniek

( Foto: Valk Welding )

ENGINEERINGNET -- Om dikwandige plaatdelen perfect te kunnen lassen worden de laskanten nu veelal met een V-naad bevelmachine of met een kantenfrees handmatig afgeschuind.

Systeemintegrator Valk Welding heeft nu een oplossing uitgedokterd op basis van een - veel flexibeler inzetbare - robot. Daarvoor wordt een industriële robot uitgebreid met een plasmasnijtoorts en een plasma-unit die de kanten van gesneden plaatdelen met complexe contouren volautomatisch afschuint.

De nieuwste generaties plasmasnijtoortsen kunnen plaatdelen naar verluidt 'met een hoge nauwkeurigheid' afschuinen.

De eerste twee plasmasnijrobots zijn inmiddels geleverd aan de Poolse onderneming Fazos. De plaatdelen die dat bedrijf op dit moment via plasma of autogeen met meerdere snijkoppen tegelijk snijdt, hebben maatverschillen die kunnen oplopen tot 2 mm of meer.

Met plasmasnijrobots worden de plaatdelen nu onder hoeken tussen 30° en 60° met een nauwkeurigheid van ± 0,5-1 mm afgeschuind, zodat de verschillende plaatdelen met dezelfde lasnaadvoorbereiding kunnen worden gelast.

Een derde systeem is volgens Valk op dit moment in opbouw voor een Tsjechische klant.