• 26/02/2013

CWI start onderzoek naar optimale inzet van politie

Onderzoekers van het Centrum Wiskunde & Informatica en de VU Amsterdam bundelen hun krachten met de politie Amsterdam-Amstelland om de planning van politie-inzet te optimaliseren.

Trefwoorden: #CWI, #logistiek, #politie, #Vrije Universiteit Amsterdam

Lees verder

nieuws

( Foto: Wikepedia )

ENGINEERINGNET.NL -- Door het ‘matchen’ van de beschikbare resources met het plaatsvinden van incidenten wordt het mogelijk met nieuwe technieken de capaciteit efficiënter te plannen en kortere reactietijden te realiseren. Het onderzoeksproject wordt uitgevoerd in opdracht van het Programma Politie en Wetenschap.

De onderzoekers gaan op basis van een grote hoeveelheid historische gegevens geavanceerde plannings- en voorspellingsmethoden ontwikkelen. Uit die gegevens kan tot op zekere hoogte worden voorspeld hoeveel incidenten zullen gaan plaatsvinden, zowel wat betreft het aantal incidenten als de tijdstippen en locaties. Dit wordt aangetoond in recente studies.

Door gebruik te maken van wiskundige technieken kan waardevolle informatie zoals patronen en correlaties uit de grote hoeveelheid gegevens worden gedestilleerd.

Het onderzoek sluit aan bij de recente trend om ‘Big Data’ - grote hoeveelheden digitale gegevens - te gebruiken om optimale beslissingen te nemen. Big Data heeft geleid tot nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onder meer forecasting, statistical learning, optimalisatie en data-mining.

Een sterk complicerende factor bij het onderzoek is de grote onzekerheid die inherent is aan dienstverlening door de politie. De nieuwe voorspellings- en planningsmethoden zijn robuust tegen veranderingen van omgevingsfactoren door expliciet rekening te houden met de factor onzekerheid.

Het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) verricht fundamenteel onderzoek naar maatschappelijke problemen op het gebied van logistiek en mobiliteit. Resultaten uit dit onderzoek worden toegepast door onder meer ziekenhuizen, transportbedrijven, luchtvaartmaatschappijen en eerste hulpdiensten.


(GL)