• 26/03/2013

Amerikaans-Belgisch onderzoek verlengt levensduur lithiumbatterijen

Blokken silicium, getransformeerd in 'tapijten van nanodraadjes', verdragen beter het inbrengen van lithiumionen.

Trefwoorden: #lithiumbatterijen, #rice, #ucl

Lees verder

research

ENGINEERINGNET.BE -- Onderzoekers van Rice University (USA) en UCL (Université Catholique de Louvain, België) hebben aangetoond dat het mogelijk is gerecycleerd silicium te gebruiken voor het produceren van flexibele lithium-ionbatterijen.

Silicium adsorbeert tienmaal meer lithium dan de koolstof die meestal in lithiumionen wordt gebruikt, maar omdat het uitzet en krimpt terwijl het laadt en ontlaadt, gaat het snel kapot.

Door het transformeren van blokken silicium in 'tapijten van nanodraadjes', die beter het inbrengen van lithiumionen verdragen, hebben de vorsers evenwel de levensduur van lithiumionbatterijen significant verhoogd.

Figuur (Alexandru Vlad/Rice University): het silicium/koper/polymeer composiet kan uit zijn siliciumsubstraat worden gerold, en een 'masker' achterlaten, waarna het maken van een andere anode voor een lithium-ionbatterij kan beginnen.

De onderzoekers gebruikten een reeds langer bestaand proces, genaamd colloïdale nanosfeerlithographie, om een corrosiemasker uit silicium te maken. Ze deden dit door polystyreen pareltjes, gesuspendeerd in vloeistof, uit te spreiden op een wafer (een dunne plak monokristallijn halfgeleidermateriaal) uit silicum.


(KV)

Foto Rice University, Jeff Fitlowy: Onderzoeker aan Rice University Arava Leela Mohana Reddy houdt blaadjes anodemateriaal vast, en, links in z'n hand, een stukje siliciumafval. De onderzoekers, uit USA en België, vonden een manier om silicium te recycleren zodat het plooibare anodes werden voor lithium-ion batterijen.