• 24/04/2013

Opgepikt op Duitse conhIT-vakbeurs: 5 trends in e-Health

Op de gerenommeerde conhIT-beurs vielen vijf trends in e-Health te rapen. Dat blijken vooral big data, Bring Your Own Device, de Cloud, extramuros en, verrassend, spraaktechnologie te zijn.

Trefwoorden: #Aexis, #Cetic, #conhIT, #ehealth, #eSaturnus, #Essensium, #Icasa, #Ixsys, #kris peeters, #Mims, #Namahn

Lees verder

research

( Foto: Siemens, operatiekwartier met Kinect-technologie )

ENGINEERINGNET.BE -- Vlaams minister president Kris Peeters, die op de beurs de aanwezigheid van Vlaamse bedrijven in medische technologie kracht moest bijzetten, benadrukte tijdens zijn bezoek dat e-health een van de sectoren van de toekomst is. En bestempelde België als een van de wereldleiders in dit domein.

Een twintigtal Belgische bedrijven waaronder Aexis Medical, Ixsys, eSaturnus, Cetic, Icasa, Namahn, Mims en Essensium, waren vertegenwoordigd in Berlijn, waar de beurs plaatsvond.

Mede op basis van het Belgische luik van het congresprogramma en de bijhorende persconferentie konden de collega's van ZDNet in de wereld van e-health vijf trends en prioriteiten optekenen.

Big data
Het fenomeen waarbij grote hoeveelheden data moeten bewaard, verwerkt , geanalyseerd en (grafisch) moeten worden weergegeven. Deze trend duikt ook overal op, maar is in het bijzonder van tel voor de zorgsector omdat het vaak om zware en diverse data en bestanden gaat, bijvoorbeeld rond medische beeldvorming.

BYOD
BYOD staat voor ‘Bring Your Own Device’. Heel veel zorgmedewerkers, waaronder dokters en specialisten, zijn vragende partij om hun eigen toestellen en toepassingen te gebruiken. Een trend die ook bij andere organisaties opduikt, en waar de zorgsector dus geen buitenbeentje is.

In breed perspectief draait het bij deze trend ook om mobiliteit en afstandwerk, zoals dokters die van op afstand een patiëntendossier kunnen raadplegen een belangrijke trend.

Cloud
Ook hier is de zorgsector geen buitenbeentje. Zowel in het binnen- als het buitenland, zoals in ons land met een platform als Vitalink voor het veilig delen van zorg- en welzijnsgegevens, duiken diverse initiatieven op.

Het gaat dan om (cloud) platformen waar diverse partijen binnen de zorgsector gebruik van maken. “Nog veel meer dan big data, een fenomeen waar de zorgsector al ruim twintig jaar mee omspringt, is cloud van tel”, erkent Prof. Paul Schmücker, Vice President bij de Duitse e-health organisatie GMDS.

“Onder meer de bekommernisrond beveiliging en betrouwbaarheid van cloudtoepassingen is bij e-health cruciaal”, oordeelt hij.

Extra muros care
Extramurale zorg is het tegenovergestelde van intramurale zorg. Het houdt in dat patiënten niet naar een zorginstelling hoeven te komen. Zij kunnen thuis blijven, terwijl zij wel hoogwaardige zorg kunnen ontvangen. Technologie moet hierbij mogelijk maken dat bepaalde opvolging dus ook buiten de klassieke verzorgingsinstelling kunnen gebeuren.

Spraaktechnologie
Misschien een verrassing, maar ook spraaktechnologie lijkt helemaal terug van weggeweest. Zo bestempelde Michal Strüter Sales Manager bij Agfa HealthCare IT op de beurs spraaktechnologie als een van de speerpunten.

“Spraaktechnologie is niet nieuw, maar de technologie is vandaag een stuk accurater, gebruiksvriendelijker en bovendien beter geïntegreerd met het Hospital Information system”, stelt hij.


(bron ZDNet, William Visterin)

LEESTIP
Charmeoffensief van Belgische eHealth-bedrijven in Duitsland