• 02/05/2013

Polderontwerp Royal HaskoningDHV beschermt Senegal tegen Typha

Royal HaskoningDHV heeft een masterplan opgesteld voor de ontwikkeling van de delta van de Senegal Rivier en ontwerpt als pilot acht polders in het gebied.

Trefwoorden: #polders, #Rivier Delta, #Royal HaskoningDHV, #Senegal, #Typha, #waterplant

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Royal HaskoningDHV )

ENGINEERINGNET.NL -- De delta van de Senegal Rivier kampt met een plaag van de Typha, een waterplant die massaal in het gebied groeit. De grote aanwas beperkt de toegang tot water bij de bevolking, de mogelijkheden tot landbouw en zorgt voor een toename van ziektes als bilharzia en malaria.

De polders gaan er in de nabije toekomst voor zorgen dat het land intensief kan worden gebruikt, waardoor de Typha geen ruimte meer krijgt om te groeien.

De Senegal Rivier is met een lengte van 1800 kilometer de langste van West-Afrika. De rivierdelta, die tussen de Sahel en de Sahara ligt, is belangrijk voor het sociaaleconomische klimaat van de lokale bevolking die vaak leeft in oeverdorpen.

In de jaren 70 van de vorige eeuw heeft de Organisation pour la Mise en Valeur du fleuve Sénégal (OMVS, de beheerder van de rivier) twee dammen aangelegd om de watervoorziening in het gebied te organiseren, de bevaarbaarheid te verbeteren en energie op te wekken.

Fawzi Bedredine, project manager van de OMVS: ‘Door de aanleg van de dammen is een groot zoetwatermeer ontstaan, staan uiterwaarden permanent onder water en is de zoutindringing in de rivier sterk teruggelopen. In de zoetere rivierdelta is de Typha, die goed gedijt in een zoetwatermilieu, massaal in de uiterwaarden van de rivier gegroeid.’ Het totale gebied dat kampt met de plaag van de waterplant is 100.000 hectare groot, ongeveer twee keer de grootte van de provincie Gelderland.

De massale groei van de Typha heeft grote gevolgen voor de inwoners. Door de waterplanten hebben ze geen toegang meer tot de rivier, zijn uiterwaarden niet beschikbaar als landbouwgrond en raken drainagekanalen verstopt.

Daarnaast trekken de planten vogels aan die het gewas van nabijgelegen landbouwgebieden opeten. Ook heeft 90 procent van de bevolking bilharzia opgelopen, een ziekte die kan leiden tot uitval van organen en zich verspreidt via wormen en larven in het rivierwater.

Het ontwerp van Royal HaskoningDHV verbetert de situatie van de lokale bevolking door landbouwgrond in de nieuwe polders te creëren en de rivier weer toegankelijk te maken.

In de rivierdelta worden in een gebied van 3000 tot 4000 hectare acht polders, 63 kilometer dijken en 60 kilometer drainagekanalen aangelegd.

Het ontwerp van de polders is in juli 2013 afgerond. Naast het ontwerp wordt ook een technisch en financieel plan opgesteld voor de aanleg van de polders en adviseert de OMVS over de opzet van de beheerorganisatie.

Het project heeft een contractwaarde van 1,7 miljoen euro en wordt gefinancierd door ORIO (Ontwikkelingsrelevante Infrastructuur), een schenkingsfaciliteit van het ministerie van Buitenlandse Zaken.


(GL)