• 07/05/2013
  • |     BB

Tweede Indumation-vakbeurs groeit met bijna 17%

Tweede editie Indumation-vakbeurs klokt af op 5.832 bezoekers. Dat is 16,6% méér dan twee jaar geleden, aldus beursinrichter Karl D’haveloose van Invent Media. Een meevaller voor de sector.

Trefwoorden: #agoria, #belgitrans, #dejaegher, #fimop, #Indumation, #invent mdia d'haveloose

Lees verder

Nieuws

( Foto: Invent Media )

ENGINEERINGNET.BE – De automatiseringsbeurs Indumation, één van de weinige commerciële vakbeurzen waarvoor het initiatief tot oprichting vanuit de industrie zelf opborrelde, kende voor zijn tweede uitgave een substantiële groei in oppervlakte en bezoekers.

Dat blijkt althans uit de statistieken die Invent Media, de logistieke exploitant van de vakbeurs, ter beschikking stelde. De beurs liep van 24 tot 26 april jongstleden in Kortrijk Xpo. In totaal kwamen 5.732 bezoekers langs, exclusief studenten uit het technisch secundair onderwijs (283). De eerste editie in 2011 klokte af op 5.012 bezoekers.

Er was dit jaar dus een aanwas van 16,6%. Voor wie exposeerde: op woensdag 24/4 waren er volgens Invent Media 943 bezoekers, op donderdag (met nocturne) 3.681 en op vrijdag 1.208.

Het hogere aantal bezoekers is een meevaller. Een viertal jaren geleden engageerde een aantal bedrijven en professionele verenigingen zich om 'uit ongenoegen met de bestaande vakbeursformules' zelf een commercieel event in de markt te zetten.

Dat leverde bij de eerste editie in 2011 geen onaardig resultaat op, maar de hamvraag was of het initiatief de tweede maal zou standhouden te midden van de economische malaise en de sombere vooruitzichten. Zo verwachten bijvoorbeeld de Belgische mechatronicabedrijven in 2013 een omzetdaling van 4% (cijfer: Agoria). Dat Indumation editie twee zich dus niet alleen consolideerde, maar zelfs wist te groeien, mag dus als een hart onder de riem van de sector beschouwd worden.

Beursorganisatoren Karl D’haveloose en Mario Dejaegher stippen – zoals alle inrichters onveranderlijk doen – in hun commentaren op de resultaten ook het hoge kwalitatieve niveau van de bezoekers aan: beslissingsnemers waren goed voor 31% van het totale bezoekersaantal, mensen uit engineering voor 30% en uit de onderhoudsafdeling voor 12%.

Een vijfde van de bezoekers kwam voor proces- en instrumentatietechnologie. De sterkste interessescore (35%) blijft echter weggelegd voor aandrijving en besturing.

"Indumation blijft verder werken op de drie belangrijkste thema’s van industriële automatisering en behoudt haar tweejaarlijkse frequentie", stellen beursinrichters Karl D’haveloose en Mario Dejaegher in een mededeling.

"De derde editie zal in functie van de markt en de wensen van de organiserende federaties Agoria, Belgitrans en Fimop strategische aanpassingen in het beleid en het concept doorvoeren."

De volgende editie vindt plaats van 6 tot en met 8 mei 2015 (datum onder voorbehoud) in Kortrijk Xpo.