• 01/07/2013

Eni-prijs voor chemicus Professor Rajamani Krishna

Professor R. Krishna van de Nederlandse Universiteit van Amsterdam ontvangt de prestigieuze 'Eni'-prijs.

Trefwoorden: #ENI Prijs, #Professor Rajamani Krishna, #Universiteit van Amsterdam

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit van Amsterdam )

ENGINEERINGNET -- De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft de prestigieuze 'ENI' Prijs op gebied van ‘New Frontiers of Hydrocarbons’ uitgereikt aan Professor Rajamani Krishna van het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences (Universiteit van Amsterdam).

Hij ontvangt deze prijs voor zijn onderzoek naar de fundamentele aspecten van gasscheiding en –zuivering. Professor R.Krishna ontvangt hiervoor een gouden medaille en € 200.000.

De Eni-awards worden uitgereikt sinds 2008 als een soort ‘Nobelprijs’ op het gebied van energie en milieu. Een wetenschappelijke commissie met Nobelprijswinnaars, rectoren en wetenschappers van gerenommeerde onderzoeks- en studiecentra uit de hele wereld selecteerde de zeven Eni Award-winnaars van 2013.

Rajamani Krishna is de tweede UvA-professor die een Eni award ontvangt. In 2012 werd de prijs in de categorie Renewables and non-conventional Energy toegekend aan Albert Polman, professor in fotonische materialen en fotovoltaïsche zonne-energie aan het Van der Waals-Zeeman instituut (WZI) voor experimentele natuurkunde.

Professor Krishna heeft een innovatieve methode ontwikkeld om te bepalen in hoeverre nieuwe kristallijne poreuze materialen geschikt zijn voor chemische scheiding en zuivering.

Dit is van groot belang voor de downstream sector in de petrochemie, die zich bezighoudt met het verkrijgen en zuiveren van aardolieproducten zoals benzine en diesel. Hoe zuiverder het product hoe zuiverder de verbranding.

Wereldwijd wordt professor Krishna erkend als toonaangevend wetenschappelijk expert. Zo ontving de award winnaar al diverse onderscheidingen, zoals de prestigieuze Conrad's Premie van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs, en de Akzo Nobel Science Award.


(LVD)