• 02/07/2013

In memoriam: Hubert Lahaut, hoofdredacteur Maintenance Magazine

Met droefheid melden wij het heengaan van één van onze hoofdredacteurs, Hubert Lahaut. Hij overleed vorige week na een slepende ziekte op 65-jarige leeftijd.

Trefwoorden: #hubert lahaut, #journalist, #lahaut, #maintenance, #maintenance magazine, #memoriam, #redacteur

Lees verder

personalia

ENGINEERINGNET – Hoofdredacteur van Maintenance Magazine, Hubert Lahaut is vorige week donderdag op 65-jarige leeftijd overleden. Velen zullen Hubert kennen als 'de eeuwige optimist'. Hij engageerde zich graag sociaal en ging in zijn beoordeling en interpretatie van het nieuws steevast op zoek naar de positieve kant van elk verhaal.

Dat typeerde hem maar het weerhield hem er niet van geregeld scherp uit de hoek te komen, zeker als hij van mening was dat er onrecht of misstanden mee gemoeid waren. In zijn recente stukken over de uitbuiting van schoonmaakpersoneel en bedrijven die het niet te nauw namen met de veiligheid van hun personeel, was zijn verontwaardiging groot en nam hij in zijn artikels en commentaren alles behalve een blad voor de mond.

Hij was intussen met pensioen, nog maar net. Maar zelfs toen hij getroffen werd door zijn fatale ziekte, haalde zijn optimisme de bovenhand en liet de journalistieke microbe hem niet los.

Hoewel hij op pensioen was, bleef hij als redacteur in hart in en nieren tot het laatste moment schrijven. Zijn laatste vraag op de redactie- amper twee weken geleden - was: 'Ik heb ideeën voor enkele stukken. Heb je nog ruimte in het volgende nummer van Maintenance Magazine?' En op de vraag naar zijn gezondheid, was zijn antwoord steevast: 'Het gaat allemaal wat trager, maar het zal wel lukken…'

Hubert was een vaste waarde binnen uitgeverij Mainpress. Hij was er eind de jaren tachtig als onafhankelijk journalist vanaf het begin bij, en legde zich de afgelopen vijftien jaar vooral toe op Maintenance Magazine, het blad waarvan hij niet alleen de redactionele koers volledig bepaalde, maar dat hij ook uitbouwde tot een algemeen om zijn hoge kwaliteit geprezen informatiekanaal.

Wat hij zeer wist te appreciëren waren dynamische mensen. Hij legde zijn eigen maatstaven hoog, en verwachtte hetzelfde van iedereen met wie hij samenwerkte. Journalistiek is een roeping, was zijn mening, géén beroep. En hij volgde zijn roeping graag, wat hem tot een uitstekend journalist én hoofdredacteur maakte.

'Schrijven om den brode' en 'nine-to-five', het waren vreemde begrippen voor hem. Hij droeg als hoofdredacteur van Maintenance Magazine 'zijn' blad met hart en ziel uit. Tot diep in de nacht schrijven en ploeteren om een deadline te halen, het hoorde er allemaal bij.

En dan waren er nog zijn legendarische voorwoorden, onder het pseudoniem 'QC'. Die leverden geregeld scherpe wederwoorden van lezers op. Wat hij schitterend vond, want goed voor het intellectuele debat.

Over de jaren heen bouwde hij een enorm netwerk uit van contacten en personen die hij had geïnterviewd. Van de minister-president en de topmanagers van multinationals tot de kleine ondernemer en KMO'er van om de hoek. Wie hem iets vroeg, zag een lawine aan informatie op zich afkomen. Voorzien van de nodige adviezen en commentaren, want zijn ervaring was rijkgevuld. Dat en nog veel meer, zullen we zeker missen.

Bedankt, Hubert, het was een eer je gekend te hebben !

Door Bert Belmans, vriend en uitgever.

Wie een woord van troost wil sturen, kan dat via onderstaand e-mailadres. Wij bezorgen het dan aan zijn echtgenote Claire.
redactie@engineeringnet.be