• 30/08/2013

Bestaan van nieuw element 'ununpentium' bevestigd

Internationaal team, geleid door Zweedse wetenschappers, toont bestaan aan van nieuw en zeer zware element, dat tijdelijk de naam 'ununpentium' meekreeg.

Trefwoorden: #alfaverval, #Internationale Unie voor Zuivere en Toegepaste Natuurkunde, #IUPAC, #periodiek systeem der elementen, #ununpentium

Lees verder

research

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET -- Het nieuwe element heeft de tijdelijke naam ununpentium gekregen, wat verwijst naar de 115e plaats van het element in het periodiek systeem. De naam staat voor 'één-één-vijf'.

Onderzoekers uit Rusland en de Verenigde Staten kwamen dit element al in 2004 op het spoor, maar een onafhankelijke bevestiging van hun experimenten ontbrak tot nog toe. Nu dit er wel is, moeten deze laatste bevindingen nog worden goedgekeurd door de Internationale Unie voor Zuivere en Toegepaste Natuurkunde (IUPAC). Pas dan is het element officieel erkend en krijgt het een nieuwe naam.

Scheikundigen van de Universiteit van Lund (Zweden) leiden het team. Het experiment vond plaats in het GSI Helmholtz Centrum voor Zwaar Ionen Onderzoek, gelegen in Darmstadt (Duitsland).

De onderzoekers hebben over een periode van weken een dunne laag americium gebombardeerd met calcium atomen in een vacuüm kamer. In een enkel geval versmolten de veel lichtere calcium atomen met het americium. Op die momenten ontstond er een kort bestaand atoom met meer protonen in de nucleus, ofwel element 115.

Om het element aan te tonen keken de wetenschappers naar het alfaverval. Het vervaltraject van element 115 kenmerkt zich door de emissie van alfadeeltjes (een cluster van twee protonen en twee neutronen). Eerst ontstaat element 113 bij het uitzenden van een alfadeeltje, vervolgens element 111, weer door emissie van een alfadeeltje en tenslotte door drie opeenvolgende alfa-vervalstappen element 105 (dubnium).

Het wetenschappelijke tijdschrift The Physical Review Letters publiceert deze week over dit nieuwe bewijs voor element 115.


(LH)