• 01/08/2013

Eerste groot LNG-contract voor Tractebel Engineering in China

Tractebel Engineering, de ingenieurstak van GDF Suez, boekt een van eerste grote successen op Chinese LNG-markt: het mag voor een overheidsbedrijf een LNG-gasterminal bouwen.

Trefwoorden: #BUGET, #lng, #SCV, #shanghai gas, #tractebel, #tractebel engineering

Lees verder

nieuws

( Foto: Tractebel Engineering, Shanghai Wuhaogou LNG-terminal in Pudong, China )

ENGINEERINGNET.BE – Tractebel Engineering, met 3.300 medewerkers één van de grootste ingenieursbureaus ter wereld, heeft voor de neus van zijn concurrenten het contract in de wacht gesleept voor de bouw van een LNG-terminal in het Chinese Pudong.

Het bureau mag instaan voor het projectmanagement en adviesdiensten verlenen op de bouwwerf van twee nieuwe 100.000m³ LNG-tanks en aanverwante cryogene installatieleidingen, en van twee nieuwe waterbadverdampers met dompelbrander (Submerged Combustion Vaporizer - SCV) om de bestaande opslag- en hervergassingscapaciteit op te voeren. De looptijd van het project is 33 maanden.

Dat een buitenlands ingenieursbureau een project wegkaapt voor de neus van de lokale en regionale concurrenten, is uitzonderlijk, zeker waar het om opdrachten van staatsbedrijven gaat. In dit geval is de opdrachtgever is Shanghai Gas Company, dat zelf een dochter is van de Shenergy Group, een door de regering van Shanghai gecontroleerd bedrijf.

Tractebel steekt zijn ambitie om vaste voet aan de grond te krijgen in China en omstreken niet onder stoelen of banken en schermt daarbij vooral met zijn technische expertise. Uit de mededeling: 'Omdat de Chinese gasvoorraden beperkt zijn, is de vraag naar LNG uit Maleisië, Indonesië, Qatar en Australië er bijzonder groot en is de uitbreiding van LNG-terminals er in volle ontwikkeling. De grote uitdaging bestaat erin de beste manier te bepalen om nieuwe installaties te bouwen in een bestaande terminal die tijdens het project permanent operationeel moet blijven'.

Het is die technische complexiteit die er voor zorgde dat Tractebel het contract verwierf. Jin Dong Qi, General Manager van Shanghai Natural Gas Pipeline in dat verband: “Wij waren bijzonder onder de indruk van de aanpak en de professionaliteit van Tractebel Engineering."

Naar eigen zeggen wil Tractebel 'in China groeien in de gasinfrastructuur en thermische elektriciteitsproductie, technische assistentie aan Chinese EPC-contractors die in het buitenland actief zijn en in de kwaliteitscontrole op uitrustingsgoederen van Chinese makelij'.

Het gaat om een van de eerste grote LNG-contracten voor Tractebel in China sinds de beslissing van de onderneming om zijn aanwezigheid in de regio te verstevigen. Om zijn plannen kracht bij te zetten, nam Tractebel namelijk eerder al een participatie van 49% in het Chinese studiebureau BUGET (Beijing United Gas Engineering & Technology), dat 80 gasexperts telt.


(Bert Belmans) .