• 12/08/2013

China onderzoekt mogelijke omkooppraktijken van Sanofi

Nadat GlaxoSmithKline in juli al onder vuur kwam te liggen van de Chinese autoriteiten, is nu ook een onderzoek gestart naar illegale omkooppraktijken van het Franse Sanofi.

Trefwoorden: #china, #gks, #glaxosmithkline, #sanofi

Lees verder

research

( Foto: Sanofi )

ENGINEERINGNET – Het nieuwe onderzoek komt er nadat een Chinese krant melding had gemaakt van omkoping van een aantal artsen door farmabedrijf Sanofi.

Dat laat het Chinese Xinhua weten, samen met China News Service één van de twee grote staatspersbureaus.

Volgens een anonieme tipgever zou het Franse Sanofi aan 503 artsen in 79 ziekenhuizen steekpenningen gegeven hebben in de vorm van financiële bijdragen voor hun onderzoek, zogenaamde 'research grants'.

In totaal zou het om 1,69 miljoen yuan – omgerekend ongeveer 200.000 euro – gaan. Het stadsbestuur van Beijing heeft in coördinatie met de nationale autoriteiten een onderzoeksteam op de zaak gezet. Er zal naar verluidt geval per geval bekeken worden of het effectief om research grants ging.

Het omkoopschandaal volgt op dat van GlaxoSmithKline (GSK) eind juli. Toen lieten de autoriteiten weten illegale praktijken in de gezondheidssector hard te zullen aanpakken. Intussen kregen al meerdere geneesmiddelenfabrikanten inspecteurs op bezoek.


(Bert Belmans)