• 27/08/2013

TenneT in laatste fase gigantisch ‘stopcontact op zee’ (+video)

Voor constructie van grootste 'zee-stopcontact' ter wereld tekent ABB, met Nederlandse Heerema als subcontractor. In België blijft het voorlopig bij plannen voor zo’n centraal offshore aansluitpunt.

Trefwoorden: #abb, #dolwin alpha, #elia, #heerema, #offshore, #plug at sea, #tennet, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: TenneT )

ENGINEERINGNET -- Netbeheerder TenneT zit in de eindfase van de installatie van wat te boek staat als het grootste offshore transformationstation ter wereld, de Dolwin Alpha. Dit platform zal de stroom afkomstig van 3 grote windturbineparken ver op zee op het Duitse net zetten.

Het gevaarte is geïnstalleerd in de Noordzee, op circa 75 kilometer voor de kust van Oost-Friesland. Het dek van het platform is 62 meter lang, 42 meter breed, 42 meter hoog, en weegt maar liefst 9.300 ton.

Momenteel zijn de werken aan de gang om de onderzeese hoogspanningskabel op het platform aan te sluiten. "Wat wij hier doen, gebeurt nergens anders ter wereld. Technisch uniek, ongekend in omvang. Deze installatie is een belangrijk moment voor TenneT, Duitsland én Nederland", aldus CEO Mel Kroon.

De transformator zal wisselstroom afkomstig van windparken op de Noordzee omzetten in gelijkstroom. Die gaat via een 75 kilometer lange onderzeese en een 90 kilometer lange gelijkspanningsgelijkstroomkabel aan land naar Duitsland. De aansluiting heeft een capaciteit van in totaal 800 megawatt.

Het project is niet onbelangrijk voor Nederland, want via interconnectoren ontvangt het ook regelmatig elektriciteit uit Duitsland, in dit geval dus de ‘schone’ en duurzame variant.

TenneT heeft overigens al twee offshore-netaansluitingen op zijn palmares staan. Het werkt op dit moment aan nog eens negen grote projecten om windparken in het Duitse deel van de Noordzee op het net aan te sluiten.

Ook in België krijgen de plannen voor een ‘stopcontact op zee’ stilaan vorm. Netbeheerder Elia richtte eind 2012 samen met een tiental investeerders achter de Belgische offshore windparken C-Power, Belwind en Northwind een consortium op, Plug At Sea, om de financiering op poten te zetten.

Naast deze drie parken zijn ook de concessies voor drie andere projecten, Seastar, Rentel en Norther, al rond. Het is de bedoeling die via één transformator en één kabel met het vasteland te verbinden.

In mei 2013 liet Vlaams minister Ingrid Lieten nog weten een werkgroep op te richten om de zaken in een stroomversnelling te brengen. "De voorbije jaren zijn hierover al verschillende studies uitgevoerd en nu is de tijd gekomen om een concreet stappenplan op te stellen", aldus de minister. Dat het technisch mogelijk is - ook ver in zee - bewijst alvast de DolWin Alpha. Misschien even contact opnemen met TenneT?


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Het DolWin Alpha platform is gebouwd op de werf van Heerema Fabrication Group in Zwijndrecht. Het Nederlandse bedrijf is onderaannemer van ABB, dat verantwoordelijk is voor de constructie van het platform en de installatie van alle elektrotechnische apparatuur.


Video: