• 05/09/2013

Primeur: chocolade Barry Callebaut is volgens EU ‹gezond›

Barry Calllebaut mag van Europese Commissie zijn chocolade 'goed voor de bloedcirculatie' noemen. Met dank aan cacaoflavanolen, een ingrediënt die zorgt voor elastische(r) bloedvaten.

Trefwoorden: #barry callebaut, #cacao, #callebaut, #chocolade, #flavanol, #flavanolen, #onderzoek, #techniek, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: Callebaut )

ENGINEERINGNET – De Zwitserse voedingsproducent had bij de Europese Commissie een gezondheidsclaim voor zijn producten met een hoge concentratie aan flavanolen ingediend en zijn dossier onderbouwd met (eigen) wetenschappelijk onderzoek.

Dat wees uit dat een dagelijkse dosis van 200 mg cacaoflavanolen – aanwezig in cacaopoeder en pure chocolade – de gezondheid en bloedcirculatie ten goede komt, 'doordat het de flexibiliteit van de bloedvaten helpt te bewaren, wat een gezonde bloedcirculatie ondersteunt'.

Aan de toelating ging jarenlang toegepast en wetenschappelijk onderzoek vooraf, onder meer in België. Het bedrijf ontwikkelde een eigen productieproces en slaagde erin tot 80% van de flavanolen, die van nature in cacaobonen aanwezig zijn, te bewaren tijdens het maken van zijn producten. Bij de productieprocedés van concurrenten worden de aanwezige flavanolen grotendeels vernietigd.

Een hoge concentratie van een bepaalde ingrediënt bewaren heeft uiteraard slechts zin als dat ook een commercieel voordeel oplevert en door de officiële instanties als 'gezond' is erkend. Daarom voerde de onderneming sinds 2005 al meer dan 20 klinische studies uit om het positieve effect op het menselijke lichaam te bewijzen.

Een claim waarin de Commissie nu dus meegaat, nadat EFSA - de European Food Safety Authority - in juli 2012 al een positief advies had gegeven.

Het bedrijf kaapt een primeur weg: het is de eerste maal dat de Commissie zijn toelating geeft aan een chocoladeproducent om zijn producten 'gezond' te noemen en dat in de EU op de verpakking te vermelden.

Peter Boone, Chief Innovation Officer: "We zijn uiteraard blij met de beslissing van de EU Commissie, het is een mooie erkenning van onze jarenlange researchinspanningen. Maar vooral: het opent een heel nieuw marktpotentieel."

Zo wil Callebaut alvast een nieuwe 'gezonde' productlijn creëren, met ondermeer drankjes, en ziet het in de toekomst zelfs toepassingen in de farmaceutische industrie (waar het bijvoorbeeld als smaakmaker in medicatie kan gebruikt worden, redactie).


(Bert Belmans)