• 06/09/2013

Onderzoeker controleert andermans brein en vinger via internet (+video)

Wetenschappers van de Universiteit van Washington hebben met succes twee menselijke hersens via internet verbonden met elkaar.

Trefwoorden: #Andrea Stocco, #Direct Brain-to-Brain Communication in Humans, #EEG, #elektro-encefalografie, #Rajesh Rao, #Universiteit van Washington

Lees verder

research

( Foto: Universiteit van Washington )

ENGINEERINGNET -- Onderzoeker Andrea Stocco verkreeg via internet de controle over de middelvinger van mede-onderzoeker Rajesh Rao om zo tijdens een computerspelletje op de knop 'afvuren' te drukken. Tijdens het experiment zat Rao in een andere ruimte, verder weg gelegen op de campus.

Het experiment kreeg de naam 'Direct Brain-to-Brain Communication in Humans' mee. De onderzoekers gebruikten elektro-encefalografie (EEG) om hersenactiviteit waar te nemen. Vervolgens werden bepaalde delen van de hersenen gestimuleerd via transcraniale magnetische stimulatie.

Hierbij wordt een spoel van koperdraad boven het hoofd van de proefpersoon gehouden. Door de spoel gaat een krachtige elektrische stroom (tot circa 10 kA) wat een magneetveld genereert dat gemakkelijk door de schedel van de proefpersoon gaat.

Dit korte magneetveld werkt stroom in het brein op, om zo neuronen te activeren. Stimulatie van de motorische schors zorgt voor korte spierschokjes, waardoor het bij dit experiment mogelijk werd de vinger van Rao te laten bewegen. Tijdens de vierde sessie werd al 100% nauwkeurigheid bereikt tussen het denkproces van Stocco en de fysieke reactie van Rao.


(LH)

Video: