• 01/10/2013

Merck snoeit wereldwijd 8.500 banen weg in onderzoeksafdelingen

Farmareus Merck laat weten nogmaals 8.500 banen te zullen schrappen, deze maal vooral in de commerciële en R&D-afdelingen.

Trefwoorden: #banen, #besparing, #economie, #farma, #farmaceutica, #jobs, #medisch, #merck, #ontslag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Merck, onderzoeksafdeling )

ENGINEERINGNET – Merck, buiten de VS bekend als MSD, wil zijn commerciële en R&D-afdelingen wereldwijd 'scherper stellen'. Dat gaat gepaard met een personeelsafslanking van niet minder dan 8.500 banen.

De groep wil via deze weg naar eigen zeggen fondsen vrijmaken om de investeren in de meest beloftevolle projecten die 'in the pipeline zitten', maar ook beter kunnen inspelen op opportuniteiten die potentieel de grootste Return On Investment te bieden hebben, én 'naar een wendbaarder operationeel model gaan met een sterk gereduceerde en flexibeler kostenstructuur'.

Het bedrijf verwacht tegen eind 2015 een jaarlijkse kostenbesparing ongeveer 2,5 miljard dollar netto te realiseren, waarvan ongeveer 40% of 1 miljard dollar al tegen eind 2014 moet waargemaakt worden.

Het gaat om de tweede besparingsronde. Eerder al liet de groep weten zijn personeelsbestand met 7.500 werknemers te willen reduceren. Daar komen er nu nogmaals 8.500 bij. Eenmaal de twee besparingplannen uitgevoerd zijn, zal de gigant met 20% minder personeel werken.

De meeste besparingen en ontslagen zullen deze maal voor rekening zijn van de marketing-, administratieve en R&D-afdelingen, meldt de farmareus. Geografisch wil de onderneming zich meer focussen op de tien prioritaire markten die goed zijn voor het grootste deel van de omzet: de Verenigde Staten, Japan, Frankrijk, Duitsland, Canada, het Verenigd Koninkrijk, China, Brazilië, Rusland en Korea.

Merck heeft in Nederland zowat 5.500 en in België ongeveer 1.500 man in dienst. Wat de gevolgen zijn voor deze vestigingen werd (nog) niet meegedeeld.


(Bert Belmans)