• 11/09/2013

Eerste ontziltingsinstallatie die draait op golf-energie (+video)

Het Australische bedrijf Carnegie Wave Energy bouwt momenteel aan een 2 MW proefproject, gelegen voor de kust van West-Australië.

Trefwoorden: #Australië, #Carnegie Wave Energy, #CETO technologie, #CSIRO, #golf-energie, #ontzilting, #ontziltingsinstallatie, #zeewater

Lees verder

research

( Foto: Carnegie Wave Energy )

ENGINEERINGNET -- Carnegie Wave Energy heeft een techniek ontwikkeld om energie te onttrekken aan zeegolven om zo water te ontzouten.

Onderzeese boeien met een diameter van 11 meter bewegen door de golven zodat de kabel waaraan ze vastzitten een pomp in beweging zet. De hiermee opgewekte elektra is te gebruiken voor het ontzilten van water, in een nabijgelegen installatie op de kust.

Deze zogenoemde 'CETO technologie' is geëvalueerd door twee Franse partijen: EDF Energies Nouvelles en DCNS. De techniek is te gebruiken bij één tot twee meter hoge golven, zodat wereldwijd veel locaties geschikt zijn. Zo heeft de Franse en Ierse regering al interesse getoond, voor onder meer de bouw van een 5 MW installatie in Ierse wateren.

Momenteel heeft Carnegie al een demonstratieproject ontwikkeld, dat vanaf 2005 werkt. Nu komt er dus een grotere installatie die volledig verbonden is met het elektriciteitsnetwerk en een commerciële schaal heeft. Dit project heeft de naam CETO 5 en ligt bij het Garden Island aan de West-Australische kust.

Vanaf 2015 wil het bedrijf commerciële installaties ontwikkelen, met een maximaal vermogen van 1.000 MW.

De technologie van Carnegie Wave Energy moet bijdragen aan de drinkwatervoorziening van Perth, die in dit steeds droger wordende deel van Australië vaker onder druk staat.

In 2010 onderzocht de Australische nationale wetenschappelijke organisatie CSIRO het potentieel van golf energie voor dat land.

Uit dit rapport kwam naar voren dat met 10% van de Zuid-Australische golven al zoveel energie is op te wekken, dat dit kan voorzien in de helft van de energiebehoefte in Australië.


(LH)

Video: CETO 3 montage

Video: CETO 3 in werking

Video: CETO 5

Volledig foto: