• 26/09/2013

Hefschip Bold Tern moet voor Alstom cruciale windturbine vervoeren

Op Oostendse offshore-hub meert hefschip aan dat windturbine van Alstom naar Belwind II zal brengen. Voor Alstom staat erg veel op het spel: een bestelling van 240 machines.

Trefwoorden: #alstom, #Belwind, #bold tern, #Dong, #EDF Energies Nouvelles, #energie, #engineering, #Fred Olson Windcarrier, #haliade, #techniek, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Fred Olson Windcarrier )

ENGINEERINGNET.BE -- Oostende koestert de ambitie uit te groeien tot dé offshore engineering hub van Vlaanderen. Het is al aardig op weg om die verzuchting waar te maken. Vorige week bijvoorbeeld sloot het de eerste offshore jobbeurs succesvol af.

Gisteren meerde het gespecialiseerde gespecialiseerde hefschip Bold Tern aan tegen de kade van de Rebo-terminal. Het schip is eigendom van de Noorse maatschappij Fred Olson Windcarrier, en is met zijn 132 meter lengte één van de grootste schepen ter wereld die offshore windturbines over zee kan vervoeren.

Het schip is uitgerust met kranen die een hefvermogen hebben van meer dan 800 ton over een kraanarmlengte van 24 meter. Daarmee zullen de verschillende onderdelen van de 6MW-turbine van Alstom opgeladen worden. Tegen eind oktober 2013 moet de turbine geïnstalleerd zijn op Belwind II.

Het Belwind II project is van bijzonder belang voor de Franse engineeringgroep Alstom. Het mag een nieuw model van turbine in het park installeren, maar deze machine moet het bedrijf meteen ook aan de vereiste certificeringen helpen om voor de Franse overheid nog veel grotere offshore parken te mogen uitrusten.

De Fransen hebben het ambitieuze plan opgevat om tegen 2017 niet minder dan drie parken in zee bouwen, in Saint-Nazaire, Courseulles-sur-Mer en Fécamp, goed voor in totaal 1,9GW. De opdracht voor de bouw van de parken werd, na een openbare uitbesteding in 2011, al toegekend aan een consortium van EDF Energies Nouvelles en Dong.

Alstom liet eerder al weten alle 240 turbines aan het consortium te mogen leveren… mits bewezen wordt zijn machines ook in volle zee de geclaimde prestaties neerzetten.

Het nieuwe type zou een energieproductie hebben die 15% hoger ligt dan de andere 6MW-modellen. De veldtest moet uitwijzen of de vooropgestelde technische specificaties - de vermogenscurve en de kwaliteitskenmerken - bevestigd worden. Dat is namelijk essentieel om aan de GOS-normen voor offshore windenergie te voldoen.

Er staat dus voor Alstom wel erg veel op het spel: de gigantische opdracht om de volgende jaren niet minder dan 240 stuks te bouwen.


(Bert Belmans)