• 24/10/2013

Eerste patiënten met synthetisch hart (+video)

Het Franse bedrijf Carmat gaat een synthetisch hart testen dat voor circa vijf jaar in het menselijk lichaam kan blijven.

Trefwoorden: #bloedstroom, #Carmat, #donorhart, #synthetisch hart

Lees verder

Nieuws

( Foto: Carmat )

ENGINEERINGNET -- Carmat heeft een hart ontworpen dat tenminste vijf jaar functioneert, waar neerkomt op 230 miljoen hartslagen.

Ook is dit hart in staat de bloedstroom te laten fluctueren, zoals voor het oplopen van de trap. Tot nu toe kon zo'n nagemaakt hart alleen korte tijd van dienst doen, tot het moment van harttransplantatie.

Het synthetische hart is uitgetest op kalveren. Ook zijn er modellen gemaakt om uit te testen hoe het hart functioneert in het menselijk lichaam. Carmat verkreeg vorige maand toestemming voor testen op mensen in Frankrijk. Binnenkort ontvangen vier patiënten een synthetisch hart.

Momenteel traint Carmat teams die de drie uur durende operatie kunnen uitvoeren. De kosten van het synthetische hart liggen op 160.000 euro. Dit hart weegt 900 gram en krijgt energie van externe lithium ion batterijen.

Er zijn meer dan 100.000 Franse hartpatiënten die wachten op een transplantatie, terwijl er maar 4.000 donorharten per jaar beschikbaar zijn.


(Lydia Heida)

Klik hier voor de video