• 19/12/2013

Belgische Spacebel bouwde mee aan Gaia ruimtetelescoop van ESA (+video)

Bedrijf in Angleur ontwikkelde beheersoftware voor massageheugen dat gegevens van zeven video-eenheden opslaat en ze vervolgens naar de grondstations doorstuurt.

Trefwoorden: #esa, #ontwikkeling, #ruimte, #ruimtetelescoop, #ruimtevaart, #satelliet, #spacebel, #tno

Lees verder

research

( Foto: ESA )

ENGINEERINGNET.BE - Ruimtevaartorganisatie ESA heeft vandaag (19 december 2013) zijn Gaia-satelliet gelanceerd vanaf de ruimtevaartbasis in Kourou. Deze extreem gesofisticeerde 'sterrenkijker' zal in 3D de grootste kosmische sterrenstelling ooit uitvoeren. Dat moet een extreem precieze driedimensionale kaart van onze Melkweg opleveren.

Gaia - Global Astrometric Interferometer for Astrophysics - heeft grootse doelstellingen: zowat een miljard objecten in ons sterrenstelsel met een nauwkeurigheid van 0,001% driedimensioneel in kaart brengen

De missie zal vijf jaar duren. Daarna zal het ruimtetuig meer dan 1 Petabyte aan data doorgezonden hebben.

'Met ruim 40 miljoen waarnemingen per dag zal de cumulatieve dataflow na vijf jaar in de ruimte, zelfs na compressie door software, overeenstemmen met de inhoud van meer dan 200.000 DVDs', zo meldt het Waalse Spacebel.

Dat bedrijf in Angleur mocht de managementsoftware van de 'Gaia Payload Data Handling Unit' ontwikkelen. Dit toestel slaat de wetenschappelijke gegevens van zeven video-eenheden op en ze stuurt ze vervolgens naar de grondstations. Een uitgebreid systeem van bestandsbeheer staat garant voor een soepele en efficiënte overdracht van gegevens via virtuele kanalen in de downlink.

Spacebel werd in 2007 werd geselecteerd en sloot zich toen aan bij het industrieel consortium onder leiding van hoofdcontractor Astrium. Voor de analyse van de gegevens rekent ESA op 400 wetenschappers verspreid over het Europese continent.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De sterrenkijker is opgebouwd uit twee telescopen. Omdat de extreem hoge resolutie van 1 miljard pixels ook een extreem hoge stabiliteit vergt – kwestie van bewegingsonscherpte te vermijden - ontwikkelde het Nederlandse TNO een systeem dat met spiegels en een laser zelfs de kleinste afwijking in de stabiliteit van de telescoop signaleert en compenseert.