• 14/11/2013

Scanadu haalt 10,5 miljoen dollar op voor mobiele medische tricorder

Scanadu, de startup van Walter De Brouwer uit Aalst, haalt in VS 10,5 miljoen dollar privékapitaal voor verdere ontwikkeling van twee medische 'tricorders'.

Trefwoorden: #crowd funding, #ict, #jerry lang, #medisch, #Scanadu, #scanaflo, #scout, #technologie, #tricorder, #walter de brouwer, #yahoo

Lees verder

research

( Foto: Scanadu, tricorder Scout )

ENGINEERINGNET.BE – Ze spreken tot de verbeelding, de jonge internauten zoals Walter De Brouwer met Scanadu en Dries Buytaert met Acquia en Drupal, die zich in de VS vestigden en van daaruit beloftevolle succesverhalen de wereld insturen waarvan ondernemers bij ons alleen kunnen dromen.

Het in Californië gevestigde en in 2011 opgerichte Scanadu van De Brouwer bouwt aan zogenaamd biometrische meettoestelletjes, naar analogie van, jawel, de vermaarde tricorder van Star Trek.

De Brouwer haalde vorig jaar al 1,6 miljoen dollar op via crowd funding en schakelde daarvoor het platform Indiegogo in. Daarmee verpulverde de Amerikaanse crowd funding site toen zijn vorige record, en zag Scanadu zich een ware 'hype-status' toegemeten.

Nu breidt de Aalstenaar er een volgende financieringronde aan door bij een reeks privé-investeerders 10,5 miljoen dollar op te halen. Tot de geldschieters behoren naar verluidt Jerry Lang van Yahoo en Tony Hsieh’s van VegasTechFund.

Scanadu werkt aan twee types van 'tricorder': de 'Scout' als accessoire voor smartphones om je lichaamstemperatuur, ademhalingsritme en bloeddruk in 10 seconden te meten, en de ' Scanaflo' waarmee je van een smartphone bepaalde waarden in je urine in enkele minuten tijd kunt meten.

De extra fondsen moeten dienen om de toestellen goedgekeurd te krijgen door de FDA, de Amerikaanse Food and Drug Administration. De procedure daarvoor start al in januari 2014, en wordt voor de klinische testen begeleid door het Scripps Translational Science Institute. Daarbij wordt de Scout uitgetest op patiënten met diabetes, hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

De Brouwer hoopt de Scout in 2015 op de markt te brengen voor een prijs van rond 199 dollar.


(Bert Belmans) .

ACHTERGROND
Niet jonge alleen internetondernemers werken aan technologieën waarmee mensen zelf bepaalde biometrische waarden kunnen meten. Bijvoorbeeld het Vlaamse nano-onderzoekscentrum imec heeft een contract van het wereldvermaarde Amerikaanse John Hopkins op zak om een lab-on-a-chip te ontwikkelen waarmee nog veel complexer klinische testen zullen kunnen uitgevoerd worden. Ook die toestelletjes zullen in verbinding staan met een smartphone en zullen zeer snel bloed- en speekselmonsters of urinestalen kunnen analyseren.