• 20/11/2013

NMBS pompt 3 miljoen in renovatie station Aarlen

NMBS-Holding gaat meer dan 100 jaar oude treinstation van Luxemburgse Aarlen facelift geven. Het startschot voor de werkzaamheden is alvast gegeven.

Trefwoorden: #Aarlen, #architect, #investering, #nmbs, #spoor, #Van den Wyngaert

Lees verder

Nieuws

( Foto: NMBS )

ENGINEERINGNET.BE -- Het station van Aarlen, een ontwerp van architect Jean-Louis Van den Wyngaert, dateert uit 1885. De architecturale waarde van dit stukje erfgoed is onbetwistbaar.

Het station is met 3.695 opstappende reizigers in 2012 (+ 31 % ten opzichte van de tellingen van 2010) het grootste van de provincie Luxemburg.

Van den Wyngaert was een bekende figuur in Aarlen. Hij was provinciaal architect en directeur van de dienst werken van de stad. Ook het monument ter ere van Orban de Xivry is van zijn hand.

Adjunct-directeur Stations Georges Dupont: "We introduceren verschillende nieuwe formules in onze stations. Zo trachten we bijvoorbeeld apothekers te overtuigen om zich in onze stations te installeren, zoals in Charleroi en Antwerpen-Centraal, en bieden we ook onderdak aan strijkwinkels."

"Er loopt bijvoorbeeld ook een proefproject met een centrum voor bloedafname in Luik, waar we overigens eerder al een crèche openden."

De opdracht, die een bedrag van 3 miljoen euro vertegenwoordigt, werd toevertrouwd aan de firma Artes/TWT, een onderneming uit Seilles (Andenne).


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De werkzaamheden aan de parking zijn al aan de gang. Op de twee parkeerterreinen zijn er vandaag 600 parkeerplaatsen met een bezettingsgraad van 80 %.
Op parking P1, avenue de la Gare, komen er dertig plaatsen bij doordat er een gebouw wordt gesloopt. Bovendien zal de parking in de toekomst de eerste 30 minuten gratis zijn.
Zo wordt het gemakkelijker om iemand op te halen of af te zetten, wat in het verleden vooral op vrijdag problemen opleverde wanneer tal van studenten van hun kot naar huis terugkeerden.
"Alles gebeurde in nauw overleg met de stad Aarlen", besluit Georges Dupont, die overigens zelf in Aarlen werd geboren.