• 21/11/2013

Alstom legt laatste hand aan cruciale proefturbine in Belwind-park (+video)

Alstom legde dit weekend laatste hand aan installatie van zijn offshore turbine op site van Belwind. Die moet geclaimde vermogenskarakteristieken in maritieme omgeving bevestigen.

Trefwoorden: #alstom, #dong, #edf, #energie, #haliade, #haliade 150, #iec, #techniek, #turbine, #windturbine

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alstom )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Franse Alstom meldt dat de installatiefase van zijn windturbine in het Belwin-park beëindigd is. De Haliade 150 is een 6MW-machine en volgens de fabrikant 'de grootste windmolen die ooit in zee werd geïnstalleerd'.

De machine heeft bijvoorbeeld een rotor van meer dan 150 meter, met schoepen van 73,50 meter, en haalt een rendement dat 15% hoger zou liggen dan dat van de bestaande offshorewindmolens.

De onderbouw van 61 meter, de 'mantel' genaamd, is op pijlers geïnstalleerd die meer dan 60 meter diep in de zeebodem zijn geheid. Daarna werden geleidelijk aan de 3 elementen van de mast van 78 meter gemonteerd.

De gondel torent in totaal meer dan 100 meter boven het zeeniveau uit. De windmolen en zijn draagconstructie zijn samen goed voor een totaal gewicht van 1500 ton.

Voor Alstom is vooral de volgende fase cruciaal. De vermogenskarakteristiek van de turbine werd in mei 2013 namelijk al door IEC gecertificeerd via een proefopstelling op land, maar nog niet op zee – de veel agressiever omgeving waarvoor de machine ontworpen is.

Als alles goed gaat en de claim van een 15% hoger rendement ook in een maritieme omgeving bevestigd wordt, mag het Franse engineeringbedrijf in opdracht van een consortium van EDF Energies Nouvelles en Dong niet minder dan 240 turbines construeren voor drie offshoreparken in Frankrijk.

Het bedrijf is zeker van zijn stuk: het is al begonnen met de bouw van twee nieuwe fabrieken in Saint-Nazaire, waar het in de toekomst de gondels en de generatoren zal construeren. Later volgen er nogmaals twee nieuwe productiesites, in Cherbourg, voor de schoepen en de masten.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Bij de bouw en installatie van deze tweede turbine – de eerste is de landversie op de site van Le Carnet in de Loirestreek - is een hele reeks Belgische bedrijven betrokken waaronder Deme, GeoSea, Saerens, Aertssen Kranen, Roll-t , Geoxyz CMI, de Oostendse Rebo-terminal,…