• 13/12/2013

Ansys lanceert versie 15.0 van haar simulatiesoftware

ANSYS heeft de nieuwe versie van zijn toonaangevende oplossing voor technische simulaties gelanceerd, ANSYS 15.0.

Trefwoorden: #Ansys, #simulatiesoftware, #simulatie van elektromagnetische velden, #simulatie van structuren, #simulatie van vloeistoffen

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET -- ANSYS 15.0 biedt over de gehele linie belangrijke verbeteringen voor simulatie van structuren, vloeistoffen en elektromagnetische velden. Daarnaast bevat ANSYS 15.0 complete workflows voor krachtige multifysische simulaties.

De nieuwe versie biedt belangrijke mogelijkheden voor structurele analyse die gebruikers meer inzicht bieden in simulaties van composieten.

Dankzij verbeteringen van de functionaliteit voor vloeistofsimulaties kunnen zij stroomtrajecten voor onder meer turbines analyseren met grotere nauwkeurigheid dan voorheen.

Op het gebied van elektromagnetische analyse biedt ANSYS 15.0 het meest uitgebreide simulatieproces voor ontwerpers van elektromotoren.

ANSYS 15.0 biedt verbeteringen van de mogelijkheden voor pre-processing. Dit stelt gebruikers in staat om op snelle en nauwkeurige wijze modellen met een sterk uiteenlopende omvang en complexiteit te creëren, ongeacht de gesimuleerde fysica.

ANSYS 15.0 bevestigt opnieuw het wereldwijde leiderschap van ANSYS in high performance computing (HPC) door op dit gebied vijf keer snellere prestaties te bieden.

“ANSYS 15.0 vormt de neerslag van vier decennia leiderschap in software voor technische simulaties,” zegt Walid Abu-Hadba, de chief product officer van ANSYS.

“We bieden drastische prestatieverbeteringen voor alle belangrijke natuurkundige disciplines en nieuwe solver-mogelijkheden. We blijven onze leiderschapspositie op het gebied van technische simulaties versterken door innovaties zoals onze adjoint solver, schaalbare HPC en efficiënte modellering, van microniveau tot en met complete systemen.”

Structurele analyse: systeemontwerp op basis van geavanceerde materialen
De nieuwe versie biedt nieuwe mogelijkheden voor het evalueren van de productprestaties van composietmaterialen die vaak worden gebruikt om het gewicht van producten te reduceren. Het doel daarvan is de verbetering van de brandstofefficiëntie.

Het simuleren van composieten kan om een grote rekencapaciteit vragen. Om de rekentijd te reduceren biedt ANSYS 15.0 ondersteuning voor technieken voor het creëren van submodellen binnen de workflow voor pre-processing. Dit stelt gebruikers in staat om uiterst natuurgetrouwe lokale resultaten te verkrijgen dan bij het gebruik van een groffer gemeshed model.

ANSYS 15.0 introduceert daarnaast een nieuwe multifysicabenadering voor de simulatie van composieten. Die maakt het mogelijk om het warmtebeheer te optimaliseren. Gebruikers kunnen ruimtelijk afhankelijke materiaaleigenschappen definiëren voor elektromagnetische simulaties en de resultaten vervolgens aan de structurele analyse koppelen.

Andere nieuwe mogelijkheden voor structurele analyse zijn onder meer:

  • Verbeterde prestaties dankzij de introductie van innovatieve nieuwe solvers zoals de subspace eigensolver, die een snelle berekening van eigenmodes en eigenfrequenties mogelijk maakt.

  • Modellering van boutdraden als contact in plaats van een gedetailleerde geometrie bij het definiëren van draadeigenschappen boven een bepaald cilindrisch gebied.
  • De mogelijkheid om modellen uit diverse componenten samen te stellen, met gebruikmaking van alle configuratiedetails van de individuele onderdelen.

Vloeistofdynamica: oplossingen voor stroomtrajecten voor turbines
Ontwikkelaars van turbines staan onder enorme druk om de efficiëntie en betrouwbaarheid van hun producten te verbeteren.

ANSYS 15.0 biedt een ideale natuurgetrouwe oplossing voor vraagstukken op het gebied van stroming, warmte, spanning en dynamica met ondersteuning voor een breed scala aan omgevingscondities en fysieke fenomenen.

Verbeteringen zijn onder meer:

  • Tijdens analyses op basis van een nultoestandrespons kunnen intermitterende drukladingen die zijn vastgesteld tijdens simulaties van niet-stationaire stroming direct worden geëxporteerd in een formaat dat onmiddellijk kan worden toegepast als een lading in de modale analyse met ANSYS Mechanical.

  • Een randvoorwaarde voor het massadebiet met uitlaatcorrectie in ANSYS CFX zorgt voor snelle en krachtige simulaties over de volledige lijnsnelheid van de compressor, van deep choke tot de overtreksnelheid.
  • Geïntegreerde berekening en bewaking van de aero-elastische demping.

Andere verbeteringen op het gebied van vloeistofdynamica zijn onder meer:

  • De adjoint solver biedt ondersteuning voor problemen tot dertig miljoen cellen. Dankzij de kernfunctionaliteit voor adjoint energieberekening kunnen geobserveerde waarden worden gedefinieerd als uiteenlopende integralen voor de warmtestroom en temperatuur, met inbegrip van gemiddelde waarden en varianties.

  • Het meerfasige model voor het vloeistofvolume biedt tot 36 procent snellere prestaties. De meerfasige overgangssimulatie verloopt eveneens sneller dankzij ondersteuning voor adaptieve tijdssprongen.
  • De warmteoverdracht tussen vloeistofcomponenten en gefabriceerde componenten met een vaste structuur is verbeterd dankzij de introductie van simulatiemogelijkheden voor meervoudig gelaagde mantelgeleiding en anisotrope warmtegeleiding.

Elektromagnetisme: ontwerpmethodiek voor elektromotoren en -aandrijvingen

  • ANSYS 15.0 verbetert de reeds toonaangevende functionaliteit van ANSYS Maxwell en ANSYS Simplorer voor het ontwerpen van motoren en aandrijvingen met nieuwe mogelijkheden voor integratie met andere natuurkundige gebieden. De geavanceerde oplossing stelt ingenieurs in staat om op snelle wijze ontwerpalternatieven te verkennen, foutcondities te detecteren, elektroaandrijvingen in machines te integreren en besturingssoftware te testen.

    Deze integrale oplossing staat garant voor geoptimaliseerde en energie-efficiënte ontwerpen voor motoren en aandrijvingen. Belangrijke nieuwe functies zijn onder meer de mogelijkheid van krachtkoppeling tussen laagfrequente elektromagnetische velden (Maxwell) en structurele (mechanische) tools voor akoestische analyse die inzicht bieden in mogelijkheden voor het minimaliseren van de geluidsemissies van elektromotoren en andere machines.

  • Dankzij een koppeling tussen de circuitsimulator Simplorer en SCADE Suite, de automatische generator voor ingebedde code ontstaat een gecombineerde ontwerpomgeving voor het optimaliseren van de interactie tussen de software en hardware voor besturingssystemen.

    Deze workflow verenigt alle losstaande ontwikkelingsprocessen voor hardware en software, zodat gebruikers de integratie van een machine en de besturingssoftware in een vroegtijdig stadium van het ontwerpproces kunnen testen.

De elektromagnetische module in ANSYS 15.0 biedt aanvullende mogelijkheden voor het ontwerpen van draadloze communicatieoplossingen met hoge snelheid, zoals:

  • Speciale modelleringtechnologie voor silicoonsubstraten, herverdelingslagen, pakketten en printplaten die in staat is om 3D-modellen tot dertig keer sneller te genereren dan in eerdere versies.

    Deze nieuwe technologie is met name interessant voor elektrotechnici die voor het testen van hun ontwerpen eerder een beroep moesten doen op ontwerpregels of elektromagnetische experts. Dankzij de verbeterde snelheid en gebruikseenvoud kunnen elektromagnetische 3D-analyses eerder in het ontwerpproces worden opgenomen, waarmee een einde wordt gemaakt aan kostbare fouten in een later stadium.

  • Mogelijkheden voor het aanpassen van de ontwerp-workflow met ondersteuning van speciale workflows voor modellering van kabels en transmissielijnen met ANSYS HFSS™, ANSYS Q3D Extractor en ANSYS DesignerSI.

Gestroomlijnde pre-processing
ANSYS introduceert met elke nieuwe versie van zijn software nieuwe mogelijkheden voor pre-processing die het bouwen van simulatiemodellen automatiseren, maar gebruikers desondanks de flexibiliteit bieden om te voorzien in toepassingspecifieke eisen met handmatige technieken.

Veel van deze mogelijkheden worden ondersteund voor een uiterst complete reeks van meshing-technologieën, zodat gebruikers op krachtige wijze de breedst mogelijke reeks van technische toepassingen kunnen modelleren.

Dankzij de aanwezigheid van het ANSYS Workbench-platform, dat geïntegreerde modelleringsworkflows biedt voor alle natuurkundige disciplines, kunnen gebruikers binnen een en dezelfde omgeving vrijwel elk probleem simuleren om het optimale toepassingsspecifieke model te creëren.

Het bouwen van modellen is een arbeidsintensief proces dat veel organisaties ervan weerhoudt om simulatietechnologie te gebruiken of de voordelen daarvan volledig te benutten.

ANSYS 15.0 biedt een keur aan oplossingen voor het automatiseren van de pre-processing en krachtige modellering die gebruikers in staat snellen om efficiënter simulaties uit te voeren, best practices toe te passen, snellere resultaten te verkrijgen en in een korter tijdsbestek technische beslissingen te nemen.

Verbeteringen zijn onder meer:

  • Drastisch verbeterde prestaties dankzij een stapsgewijze parallelle meshing-engine die het modelleren van grote onderdelen tot een factor 27 versnelt.

  • Een snelle aanmaak van hoogwaardige hexahedrale meshes. ANSYS 15.0 is in staat om deze meshes automatisch te genereren, zelfs als er meerdere lichamen of geometrische richtingen aanwezig zijn.
  • Een drastische reductie van de meshing-tijd. Fluent 15.0 maakt gebruik van ongeëvenaarde HPC-mogelijkheden en biedt optimale schaalbaarheid voor snelle parallelle meshing. Dankzij het gebruik van acht cores kunnen meshes met maar liefst 42 miljoen cellen zeven keer sneller worden gegenereerd dan bij het gebruik van één CPU.

Schaalbare HPC
Met de nieuwe versie van zijn software versterkt ANSYS zijn leiderschapspositie op het gebied van high performance computing en bevestigt het zijn toewijding aan softwareontwikkeling die gebruikmaakt van de laatste hardwaretechnologie, ongeacht de natuurkundige discipline.

ANSYS 15.0 biedt belangrijke nieuwe mogelijkheden voor het beheer van HPC-taken en toegang op afstand tot simulaties. De software sluit daarmee perfect aan op de trend om datacenters in te zetten voor het opschalen van simulaties.

De nieuwe versie maakt gebruik van moderne hardware- en softwaretechnologie voor high performance computing om gebruikers in staat te stellen om in een kort tijdsbestek oplossingen te bieden voor grote modellen:

  • Fluent biedt baanbrekende schaalbaarheidsprestaties bij 15.000 cores voor grote modellen (100 miljoen of meer cellen) en sterk verbeterde parallelle en solver-efficiëntie bij een lager aantal cores. De schaalbaarheid van CFX is verbeterd voor hogere aantallen cores. In het geval van een industriële zestraps axiaalcompressor werden vijf keer snellere prestaties gerealiseerd.

  • Maxwell verbetert de HPC-prestaties met een factor vijf dankzij geavanceerde multi-threading.
  • Nieuwe, meervoudig gelaagde HPC-technologie in ANSYS HFSS stelt gebruikers in staat om meer nodes in een computercluster of cloud-omgeving in te zetten om de ontwerptijd te verkorten door een gecombineerde distributie van ontwerpparameters, frequenties en multi-core solvers - een primeur binnen de branche.

ANSYS 15.0 biedt tal van andere nieuwe mogelijkheden die in nader detail worden beschreven op www.ansys.com/ansys15.0. Huidige klanten kunnen de laatste versie downloaden via het ANSYS Customer Portal.


Over ANSYS

ANSYS levert inzicht in de meest complexe uitdagingen op het gebied van productontwerp door snelle, accurate en betrouwbare engineering simulatie. Onze technologie stelt organisaties, ongeacht hun industrie, in staat om met zekerheid te voorspellen hoe hun producten zich zullen gedragen onder operationele omstandigheden. Klanten vertrouwen op onze software om zich te verzekeren van productintegriteit en productinnovatie. ANSYS is opgericht in 1970 en heeft momenteel 2.500 mensen in dienst, veel van hen expert op het gebied van engineering, zoals eindige elementenanalyse, vloeistofdynamica, elektronica, elektromagnetisme en ontwerpoptimalisatie. Met haar hoofdkantoor ten zuiden van Pittsburgh, USA, heeft ANSYS meer dan zestig strategisch gelegen verkoopkantoren over de gehele wereld met een netwerk van channel partners in meer dan veertig landen. Bezoek www.ansys.com of www.infinite.nl voor meer informatie.


Voor meer informatie:
Ansys Belenux
Avenue Pasteur 4 - B-1300 Wavre
Tel: +32 10 45 28 61 - Fax : +32 10 45 30 09
info@ansys.com - www.ansys.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
Ansys Benelux


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.