• 06/01/2014

Elia: eerste gelijkstroomverbinding tussen Aken en Luik ’werk van lange adem’

Elia stapje dichterbij realisatie eerste ondergrondse gelijkstroomverbinding (!) tussen België en Duitsland: het Alegro-project. 'Een werk van lange adem', aldus de netbeheerder.

Trefwoorden: #alegro, #elia, #interconnectie, #interconnector, #transmissienet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE -- Het Waalse Gewest heeft het voorontwerp voor de herziening van het gewestplan voor de toekomstige elektrische interconnectielijn tussen België en Duitsland goedgekeurd, meldt de beheerder van het transmissienet Elia.

Het nieuws is een belangrijke stap voor het zogenaamde Alegro-project. Dat moet in de toekomst de eerste rechtstreekse elektrische interconnectielijn tussen beide landen worden.

'Het voorgestelde tracé is het resultaat van een werk van lange adem in overleg met de betrokken overheden', stelt Elia, 'maar het zal een lacune vullen: tot nu was er geen rechtstreekse verbinding tussen de relatief goed ontwikkelde elektrische systemen van Aken en Luik'. De indienststelling is eerst over een vijftal jaar, in 2019, voorzien.

De ondergrondse kabels van Alegro zullen via een corridor lopen met een lengte van een honderdtal kilometer, waarvan 49 in België. Om woongebieden te vermijden volgt het tracé grotendeels waterwegen, autosnelwegen en spoorlijnen van Infrabel. Daarbij zijn 14 Belgische gemeentes betrokken.

Ook technisch gaat het om een hoogstandje, aldus de transmissienetbeheerder: 'De verbinding gebruikt gelijkstroomtechnologie (met een stroomconversiestation in Visé, redactie). Dit is de enige technologie die het mogelijk maakt om de fluxen op de verbinding volledig onder controle te houden'.

'Deze controle is nodig voor de optimale integratie van variabele energie zoals hernieuwbare energie'.

Elia hoopt naar eigen zeggen nu zo snel mogelijk de volgende stappen te kunnen zetten, te beginnen met het aannemen door de Waalse gewestregering van de inhoud van het Milieueffectenrapport.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
De 14 betrokken gemeentes: Visé, Oupeye, Herstal, Luik, Blegny, Soumagne, Herve, Thimister-Clermont, Welkenraat, Limburg, Balen, Eupen, Lontzen en Raeren.