• 16/01/2014

NORD motorreductoren helpen kwaliteit aperitiefdrank verbeteren

Een bekende Italiaanse producent van gearomatiseerde dranken nam een bekroonde Dynamos machine, voorzien van motorreductoren van NORD, in gebruik.

Trefwoorden: #Dynamos, #motorreductoren, #NORD motorreductoren, #vacuümfilter

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET -- De machine is bedoeld voor de eindverwerking van de basisdrank. Die eindverwerking bestaat uit de filtratie van de Vermouthwijn en het klaren ervan met het ontkleurende koolstof.

De klant was op zoek naar een innovatieve oplossing om een traditionele vacuümfilter te vervangen. Door de grote volumes die verwerkt moeten worden was een betrouwbare en energiezuinige machine nodig die in staat is om elke dag gemiddeld 8 tot 10 uur te functioneren.

Omdat de Dynamos voorgesteld werd als een mogelijke oplossing van het probleem, vroeg de klant aan TMCI-Padovan om een test in de productie-installatie uit te voeren.

De aanwezigheid van NORD -motorreductoren in de Dynamos biedt vele voordelen, die beslissend waren voor de finale keuze. Ten eerste is de software voldoende flexibel om alle parameters van de eindproducten te kunnen verwerken.

Ten tweede is er de compacte opbouw en de hygiënische werking: de crossflowfiltratie in een afgesloten ruimte verloopt onder betere hygiënische omstandigheden en de totale omvang blijft beperkt. Naast het kostenvoordeel, biedt de werking zonder additieven ook een voordeel op het gebied van veiligheid en milieu.

Bovendien is er tijdens het filtreren minder energie nodig. De temperatuursstijging is verwaarloosbaar en omdat Dynamos een gesloten systeem is, is er geen gevaar voor oxidatie van het product.

Ook de vermindering van benodigde additieven en de daaruit volgende afvalreductie, was één van de aanleidingen om de traditionele filtertechniek te vervangen door de Dynamos.

Een bekroonde roterende crossflowfilter
De Dynamo van TMCI Padovan is de eerste roterende dynamische crossflowfilter die voorzien is van het innovatieve gekalibreerde backpulsesysteem. Het is een vernieuwende machine die vanaf nu de standaard zal worden in de filtratie van druivenmost en wijnbasis. Dit gebeurt zonder additieven, die veel zwevende stoffen bevatten.

Het gebruikte principe is crossflowfiltratie, toegepast op schijven. Dit principe is energiezuinig, voorkomt vastlopen en laat een gemakkelijke reiniging toe. Het proces vereist lange filtratiecycli (tot 72 uur zonder onderbrekingen) en hoge nominale capaciteit (25 tot 50 l/m2/h zonder droesem), zonder vermindering van de rode kleur en met een lage zuurstofabsorptie.

De beschikbare modellen zijn compact en eenvoudig te bedienen. Ze zijn verkrijgbaar in types van 2 tot 40m² en veelvouden daarvan.

Onlangs kreeg de Dynamos een prestigieuze Innovation Award tijdens de SIMEI 2011 beurs , het belangrijkste internationale evenement in de wijnindustrie. De award werd gewonnen dankzij hypermoderne technologieën die op unieke wijze in één systeem werden gemonteerd.

Eén van die veelgebruikte technologieën in de Dynamosfilter is afkomstig van NORD. Op de kleine machine zijn er 4 NORD SK3282AF motorreductoren met een SK205E omvormer aan boord en bijkomend een motor van 2,2 kW.

De grotere machine heeft een dubbel aantal schijven: als de NORD motorreductoren de filtratieschijven aandrijven, varieert het aantal in functie van het aantal schijfvormige assen die op dat moment in bedrijf zijn (1 tot 16) op de machine. Tot slot hebben de machines ook één of twee tanks voor stockage van het product.

In elke tank zijn er vier motorreductoren. Bij de uitvoering met twee tanks zijn er dan ook dubbel zoveel vertagingskasten nodig.

De motorreductoren met sensorloze vectoriële omvormer in de behuizing - dit type omvormer vereist geen snelheidssensor - en de SK205E omvormers zorgen voor een constante rotatie , waardoor een goede kwaliteit van het proces gewaarborgd is.

De aandrijvingen passen de snelheid van het systeem aan door te communiceren met de PLC via veldbus. De Dynamosfilters zijn ook voorzien van een 4-polige 3kW motor met een NORD SK205E omvormer, dit voor de circulatiepomp.

SK 200E omvormers zijn verkrijgbaar in modellen voor installatie naast de motor of geïntegreerd in de motor. Ze hebben hetzelfde functiebereik van de centrale omvormer serie SK 500E voor installatie in een kast.

Naast de mogelijkheid tot een grote overbelasting van 200%, bieden de omvormers aan de gebruiker ook de mogelijkheid om een aandrijving met een hoge nauwkeurigheid te verkrijgen.

De relevante posities (incrementele of continue assen) of de absolute waarden (draaitafels / herhaalbare vaste posities) kunnen worden gecontroleerd door de instelling van binaire waarden die door de SK200E worden opgeslagen.

Als alternatief kunnen ze ook worden ingesteld door middel van een veldbussysteem. De posities kunnen eveneens gedetecteerd worden door incrementele encoders (in het aanbod aan omvormers is standaard een referentiefunctie inbegrepen) of men kan direct de waarden via een absolute encoder op CANopen communiceren.

De configuratie is eenvoudig , snel en doelgericht. Het volstaat om slechts enkele parameters in te stellen voor de inbedrijfstelling en de optimalisatie.

Uitstekende opties
Veel functies van de NORD producten hebben bijgedragen tot het succes van de applicatie.

Met name de hoge rotatiesnelheid (die direct gerelateerd is aan de kwaliteit van het eindproduct), de energiebesparende functie die toelaat om slechts een fractie van het vermogen te gebruiken indien het filter niet het volledige nominale vermogen nodig heeft, de montage-eenvoud dankzij de compacte opbouw, de lokale opslag van programmagegevens op het verwijderbare EEPROM-geheugen en de conformiteit aan veiligheidsnormen zoals EN 61508 : SIL3 waren hierbij fundamenteel.

Bovendien zorgt de door de klant gewenste communicatiemogelijkheid via veldbus en PLC er voor dat slechts één enkele node nodig is.

De reductoren kunnen dankzij veldbusinterface via CANopen door meerdere operatoren ingesteld worden zodat er ook daar een aanzienlijke besparing kan gerealiseerd worden.

Een verdere kostenbesparing is er als gevolg van de kleinere omvang van de inox elektrische kast, dit dankzij decentralisatie van de omvormers op de motoren.

Ten slotte moeten ook volgende zaken vermeld worden: de modulaire constructie van de onderdelen, de extreem simpele programmering, de statusindicatie via led op de aandrijving en de diagnosestelling die kan gecommuniceerd worden via RS232 op zowel de omvormer als op de communicatienodes die via de gratis software ervoor zorgen dat de computer interessante programmeerfuncties krijgt.

NORD stond de klant bij in de selectie en bij de in bedrijfsstelling van de machines en zorgt voor een snelle en correcte levering en service. "We hebben NORD vooral gekozen vanwege de kwaliteit, de robuustheid en de typologie van het materiaal, dat we geschikt achten voor langdurig industrieel gebruik, " zegt Narciso Gatti , de Aankoop- en Operations Manager van TMCI Padovan.

"Ons bedrijf zette al NORD -producten in voor de vacuümfilters , verwerkingsmachines voor plantaardige olie en tunnelpasteuriseermachines. NORD levert al vele jaren aan TMCI Padovan. Het eerste contact werd ongeveer 11 jaar geleden gemaakt naar aanleiding van een intern onderzoek dat we gevoerd hebben".

Voor de reductiemotoren met ingebouwde om vormer, gebruikte men motoren met riemaandrijving in de Dynamosfilters.

"De nieuwe technologie liet ons toe om te genieten van meerdere voordelen, zoals een grote energiebesparing, een betere betrouwbaarheid, een eenvoudiger machineontwerp en een verbeterde veiligheid voor de operatoren," aldus Gatti.

"In de toekomst zullen we waarschijnlijk ook NORD oplossing inzetten in onze andere producten. Meer bepaald zullen we de bestaande overbrengingen met tandriemaandrijving vervangen, en ook de aandrijvingen voor industrieel gebruik."

Meer over de TMCI Padovan Group
De wortels van TMCI Padovan gaan terug tot in 1919 , toen Officine Meccaniche Padovan werd opgericht , een firma gespecialiseerd in machines voor de wijnindustrie. Dat deden ze ook op wereldwijd niveau in 1984 , toen ze werden gekocht door de TMCI internationale groep en tegelijkertijd ook de voedingsindustrie met toenemend succes bewerkt werd.

Padovan is dé technische referentiepartner van de wijnindustrie en meer in het algemeen van de voedsel- en drankenindustrie en heeft daarbij een steeds groeiende omzet .

TMCI Padovan Group is gespecialiseerd in vijf gebieden : Wijn & dranken (TMCI Padovan); Voedingsindustrie (Parma Food machines); voedselverpakking (TMCI Newpack); Gebak, snoep , cacao en gelei industrie (TMCI Chemtech) en brouwerij-industrie (TMCI Brewtech).

In de wijnindustrie profiteert wereldleider TMCI Padovan van bijna een eeuw ervaring in de sector bij de ontwikkeling van haar filtratiemachines, klaringsmachines, pasteurisatietoepassingen, verdampers en koelers.

Die topwaliteit met superieure prestaties combineert men met een vereenvoudigde functionaliteit en een lange levensduur, waardoor de producten van het bedrijf uniek zijn. <<

ACHTERGROND
NORD DRIVESYSTEMS biedt, als ontwikkelaar en producent van aandrijftechnologie, werk aan circa 3.000 werknemers en is één van 's werelds toonaangevende leveranciers van all-in, veelomvattende aandrijfoplossingen.

Het leveringsprogramma van NORD varieert van standaard aandrijvingen tot op maat gemaakte oplossingen voor veeleisende applicaties, bijvoorbeeld op basis van energie-efficiënte of explosieveilige aandrijvingen.

De bruto omzet bedroeg in boekjaar 2012 ca. EUR 450 miljoen. Opgericht in 1965, telt het bedrijf momenteel wereldwijd meer dan 35 dochterbedrijven. NORD heeft een uitgebreid verkoop- en servicenetwerk waarmee het minimale levertijden garandeert en op korte termijn klantgerichte services kan leveren.

De zeer brede range tandwielkasten van NORD omvat koppels van 10 tot 250.000 Nm, en meer. Het bedrijf produceert daarnaast elektromotoren met vermogens van 0,12 kW tot 200 kW en vermogenselektronica, variërend van frequentieomvormers tot servobesturingen.

De range frequentieomvormers van NORD omvat conventionele modellen voor installatie in installatiekasten, alsmede design typen voor volledig geïntegreerde aandrijfunits in decentrale automatiseringsomgevingen. <<

Voor meer informatie:
Nord Drivesystems
NORD Aandrijvingen Nederland
Ted Hessling
Voltstraat 12 - Postbus 136 - NL-2181 HA Hillegom
T.: +31-252 529544 - info@nord-nl.com - www.nord.com

Getriebebau NORD GmbH & Co. KG
Jörg NIERMANN
Getriebebau-Nord-Straße 1 - D-22941 Bargteheide/Hamburg
T.: +49 45 32 / 2 89 -0 - Joerg.Niermann@nord.com - www.nord.com

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
MEPAX


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.