Onderzoek Machevo en Bulk Vereniging: procesindustrie staat er goed voor

Omzet en resultaat in Nederlandse procesindustrie vertonen groei en er is weer durf om te investeren. Dat blijkt uit brancheonderzoek. "Economie heeft weg naar boven gevonden"

Trefwoorden: #bulk, #douma, #economie, #machevo, #proces, #procesindustrie, #woudsend

Lees verder

Nieuws

( Foto: VNU Exhibitions )

ENGINEERINGNET.NL - Machevo & Bulk Vereniging lieten in het eerste kwartaal van 2014 door VNU Exhibitions Europe een studie uitvoeren naar de economische perspectieven van de procesindustrie.

De conclusie: de Nederlandse economie heeft de weg naar boven weer gevonden, en 'dat geldt niet in de laatste plaats voor de industrie die, onder invloed van de aantrekkende export, als aanjager van het herstel wordt gezien'.

De leden van de vereniging en hun afnemers – voornamelijk procesbedrijven - hebben in 2013 gemiddeld gezien een flinke groei van zowel omzet als resultaat gerealiseerd. Ook voor 2014 is men positief gestemd.

Naast het leveren van ‘topkwaliteit’ zien de leden het verder ontzorgen van de klanten als één van de belangrijkste trends. “Klanten vragen oplossingen aan hun leveranciers, niet enkel componenten”, aldus Durk Douma, directeur van Kuipers Woudsend.

Maar ook de industrie zelf, de klanten van de leden, blijken positief over het afgelopen jaar. Uit het onderzoek komt naar voren dat omzet en resultaat gegroeid zijn. Ruim 90% geeft aan in 2013 geïnvesteerd te hebben in producten en diensten.

De positieve conclusies van zowel aanbieders als afnemers gaan alvast lijnrecht in tegen de voorspellingen die de Machevo & Bulk Vereniging in zijn brancheonderzoek van 2013 publiceerde. Toen klonk het nog dat 'de leveranciers aan de procesindustrie best rekening hielden met 'iets' teruggeschroefde investeringsbudgetten (pc- en tabletgebruikers: zie leestip onderaan).

Nog een trend: bedrijven in de procesindustrie richten hun pijlen in toenemende mate op het buitenland. Volgens Andre Buisman, van Buisman Warehousing, "moet de Nederlandse sector het niet van de lage lonen hebben, maar zijn het vooral de geleverde kwaliteit en de slimme automatisering die de sector een voorsprong geven op buitenlandse concurrenten."

Duurzaamheid en duurzame oplossingen zijn megatrends die ook binnen de procesindustrie hoog op de agenda staan. Water- en energieverbruik moeten bijvoorbeeld gereduceerd worden en daarvoor stelt de industrie steeds hogere eisen aan de toeleveranciers.