• 24/01/2014

TiGenix verkoopt Nederlandse productievestiging aan PharmaCell

Vlaams biotechbedrijf TiGenix verkoopt geavanceerde Nederlandse productievestiging aan contractproducent PharmaCell bv voor 5,75 miljoen euro.

Trefwoorden: #biotech, #celtherapie, #farma, #geneesmiddel, #onderzoek, #pharmacel, #productie, #research, #tigenix

Lees verder

Nieuws

( Foto: TiGenix, Eduardo Bravo )

ENGINEERINGNET – Het Leuvense biotechbedrijf TiGenix, gespecialiseerd in celtherapie, meldt zijn productievestiging in Sittard-Geleen te verkopen aan PharmaCell bv. In totaal zou de koopsom 5,75 miljoen euro bedragen.

PharmaCell is een zogenaamde 'contract manufacturer' die actief is in celtherapie en regeneratieve geneeskunde.

TiGenix produceert ChondroCelect, een celtherapieproduct voor het herstel van kraakbeen in de knie, in de Nederlandse plant. In 2012 doorstond de vestiging daarvoor met succes de cGMP-inspectie van de Nederlandse overheid en werd ze door het Europees Geneesmiddelenbureau goedgekeurd voor de productie ervan.

ChondroCelect zal er naar verluidt verder geproduceerd worden zoals voordien, in het kader van een langetermijncontract tussen koper en verkoper, maar PharmaCell laat weten er ook andere medicatie te zullen aanmaken.

De overdracht levert TiGenix een kostenverlichting op van 1,5 miljoen euro in de eerste drie jaar, 'waarvan het overgrote deel zal vallen in het eerste jaar'. Eduardo Bravo, CEO van TiGenix, geeft aan te streven naar een reductie van de vaste kosten, "terwijl de continuïteit van onze productie intact blijft”.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
TiGenix is een celtherapiebedrijf met een commercieel product voor het kraakbeenherstel, ChondroCelect, en een pijplijn van stamcelproducten voor de behandeling van auto-immuunaandoeningen en ontstekingsziekten. Het hoofdkantoor van TiGenix bevindt zich in Leuven (België). Daarnaast heeft het bedrijf nu nog één vestiging, in Madrid.