• 04/02/2014

Hoorimplantaat beter zeer jong plaatsen voor optimale spraakontwikkeling

Doctoraal onderzoek heeft uitgewezen dat voor een optimale taalontwikkeling hoorimplantaten best geplaatst worden voor de leeftijd van 2 jaar en aan beide kanten.

Trefwoorden: #cochleair implantaat, #gehoorverlies, #hoorimplantaat, #taalontwikkeling

Lees verder

research

( Foto: UZ Leuven )

ENGINEERINGNET - Kinderen met een cochleair implantaat – een implantaat in het slakkenhuis van het oor – ontwikkelen hun spraak met zeer uiteenlopende resultaten. Het was niet meteen duidelijk waarom.

Een cochleair implantaat kan ernstig gehoorverlies of volledige doofheid herleiden tot licht gehoorverlies.

“Die kinderen zouden zonder implantaat geen spraak ontwikkelen. Maar mét cochleair implantaat zijn de resultaten heel variabel. Bij sommige kinderen loopt de taalontwikkeling heel goed: ze draaien mee in een gewone school. Maar je hebt ook het andere uiterste: sommige kinderen blijven moeilijk verstaanbaar en hebben gebarentaal of liplezen nodig. Waarom dat zo is, konden wetenschappers niet altijd verklaren”, vertelt Tinne Boons van de Onderzoeksgroep Experimentele Oto-rino-laryngologie van de KU Leuven en de Fontys Paramedische Hogeschool van Eindhoven.

Tinne Boons onderzocht bij 288 Vlaamse en Nederlandse kinderen van 2 tot 12 jaar met een cochleair implantaat hun taalscores en de factoren die een goede taalscore bepalen.

De periode tot 2 jaar blijkt cruciaal in het ontwikkelen van taal en spraak. Bij implantatie op later leeftijd is de achterstand niet meer in te halen.

Reeds van zeer jong (een operatie kan vanaf de leeftijd van 6 maanden) moet de gehoorzenuw worden gestimuleerd. Detectie op jonge leeftijd blijft dus zeer cruciaal.

In België en Nederland werd er lange tijd maar één cochleair implantaat vergoed. De kostprijs kan oplopen tot 20.000 EUR en meer en de revalidatie is intensief. De redenering was dat je met één oor ook kan horen.

"Twee implantaten plaatsen heeft een positief effect op de gehoorontwikkeling: je hebt je twee oren nodig om geluid te lokaliseren, net zoals je twee ogen nodig hebt om diepte in te schatten. In het onderzoek wordt ook een positief effect op taalontwikkeling vastgesteld: door geluid te lokaliseren, kan je makkelijker achtergrondlawaai wegfilteren en spraak beter verstaan.”

De positieve resultaten van het onderzoek bevestigen dat twee implantaten plaatsen enorme voordelen heeft en ondertussen wordt zowel in België als Nederland een tweede implantaat vergoed.


(Saskia Van Hoyweghen)