• 06/02/2014

UniQure wil bij Amerikaanse beursgang 75 miljoen dollar ophalen (+video)

Dit biotechbedrijf heeft de eerste goedgekeurde gentherapie ter wereld ontwikkeld voor bestrijding van de ziekte LPLD, waar circa 1 miljoen Amerikanen aan lijden.

Trefwoorden: #alvleesklierontsteking, #Amsterdam Moleculair Therapeutics, #biotechbedrijf, #gentherapie, #lipoproroteïne lipase deficiëntie, #LPLD, #UniQure

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot video UniQure )

ENGINEERINGNET.NL - UniQure krijgt deze week een notering aan de Amerikaanse beurs, de Nasdaq.

Twee jaar geleden nam dit bedrijf het Amsterdam Moleculair Therapeutics (AMT) over. Vanwege het maar niet toekennen van goedkeuring voor het door hen ontwikkelde medicijn Glybera, dreigde een faillissement voor AMT.

Een aantal maanden na de overname door UniQure werd die goedkeuring alsnog gegeven door de Europese Commissie. Nu is Glybera nog steeds het belangrijkste product van het huidige bedrijf.

Glybera is een gentherapie voor bestrijding van alvleesklierontsteking bij patiënten met lipoproroteïne lipase deficiëntie (LPLD). Dit is een zeldzame erfelijke aandoening die gepaard gaat met een verhoogd niveau aan chylomicronen. Deze deeltjes dragen bepaalde vetsoorten mee in het bloed, die kunnen zorgen voor terugkerende alvleesklierontsteking.

UniQure kondigde vorig jaar aan in de Verenigde Staten een fabriek te gaan bouwen voor de productie van gentherapie, ter grootte van 5.100 vierkante meter. Deze fabriek moet begin 2015 operationeel zijn.

Het bedrijf heeft nog steeds zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Over het fiscale jaar dat eindigde in september 2013, boekte UniQure 3 miljoen dollar aan inkomsten uit licenties en partnerschappen.

In de Verenigde Staten is er veel belangstelling voor biotechnologie. Dit soort bedrijven haalde in 2012 ruim 23 miljard dollar aan financiering in de Verenigde Staten op. Ook een ander Nederlands biotechbedrijf, Prosensa, ging in Amerika de beurs op.


(Lydia Heida)