• 13/02/2014

Half miljard euro voor nieuwe energienetten

Netbeheerder Stedin gaat vanaf dit jaar geld steken in het verbeteren, aanleggen en vervangen van elektra- en gasnetten, om onder meer terugleveren van energie mogelijk te maken.

Trefwoorden: #energienetten, #gas- en elektra netwerken, #netbeheerder, #Stedin, #TenneT

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Stedin / Frank Hanswijk )

ENGINEERINGNET.NL - Steeds meer klanten van Stedin wekken zelf energie op, onder meer via zonnepanelen en windturbines. Wat daarvan overblijft, kan straks worden teruggeven aan het net.

Stedin past haar netten hier namelijk op aan. Het bedrijf beheert gas- en elektra netwerken in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en delen van de regio’s Noordoost Friesland, Kennemerland en Weert.

De komende jaren krijgt het merendeel van de Nederlanders in dit gebied een zogenoemde 'slimme' meter. Deze meters zijn digitaal en op afstand uitleesbaar. In 2014 startte Stedin met het aanbieden hiervan bij bijna 40.000 klanten in de Hoeksche Waard.

Via deze zogenoemde slimme netten besparen consumenten en bedrijven energie. Stedin zorgt hiermee voor voldoende capaciteit en dat de netten bij uitval sneller kunnen worden hersteld. Daarnaast creëert Stedin nieuwe vormen van energietransport via haar netten zoals stoom in de Rotterdamse Haven en zowel CO2 als warmte voor tuinders in Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp.

Voor de grote projecten investeert Stedin dit jaar ongeveer 380 miljoen euro in onder meer Dordrecht, Ridderkerk, Rotterdam, Utrecht, Waddinxveen en Woerden. Het bedrijf vervangt op diverse plaatsen kabels, moderniseert transformatorstations of maakt het huidige net robuuster.

Daarnaast wordt 125 miljoen euro gebruikt voor regulier onderhoud, waarbij tot 2029 honderden kilometers verouderde gasleidingen worden vernieuwd in het gebied waar Stedin actief is.

De belangrijkste uitbreidingen in het elektriciteitsnetwerk van Stedin vinden plaats op de Zuid-Hollandse eilanden en in het Rotterdamse Havengebied. In samenwerking met landelijk netbeheerder TenneT wordt vanuit zowel de Maasvlakte als de Botlek een extra verbinding aangelegd naar Voorne-Putten. Tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee is de aanleg van een nieuwe hoogspanningsverbinding begonnen.

Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en hun energieleveranciers. Het in Rotterdam gevestigde bedrijf telt 1.200 medewerkers.


(Lydia Heida)