• 19/03/2014

Uitbreiding Cargills R&D-centrum in Vilvoorde kost 8 miljoen

Voedingsgigant Cargill heeft 5.000m² aan onderzoeksruimte toegevoegd aan bestaande R&D-centrum in Vilvoorde. Kris Peeters: "Dit is een lead plant voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika"

Trefwoorden: #cargill, #Cerestar, #economie, #kris peeters, #lipide, #onderzoek, #ontwikkeling, #peeters, #proteine, #voeding

Lees verder

nieuws

( Foto: Cargill )

ENGINEERINGNET.BE - Cargill nam het bijna 50 jaar oude centrum oorspronkelijk in 2002 over van Cerestar. In het centrum werken vandaag ongeveer 145 wetenschappers en technologen.

'Hun werk bouwt voort op meer dan een halve eeuw ervaring in onderzoek op het gebied van zetmeel en zijn derivaten en tien jaar onderzoek met betrekking tot andere koolhydraten, maar eveneens op het gebied van proteïnes en lipiden', stelt Cargill.

De meest recente investering - 8 miljoen euro - ging naar een uitbreiding van de werkruimte voor de researchers met zo'n 5.000m² en een nieuwe pilot plant, waarin nieuwe ingrediënten, formulaties en productieprocessen worden uitgetest.

Op donderdag 13 maart nam Vlaams minister-president Peeters de extra ruimte in het Europese centrum officieel in gebruik.

Cargill beschikt over een hele reeks van zulke Applicatie Centra, onder meer in Nederland, Frankrijk en Spanje, naast vestigingen in Azië, Noord-Amerika en Latijns-Amerika. De activiteiten van dit netwerk dekken het hele spectrum van voedingsmiddelen- en ingrediëntenwetenschap.

Peeters: "Met dit vernieuwde O&O-centrum in Vilvoorde verankert Cargill zich verder in Vlaanderen. Cargill is reeds meer dan 60 jaar actief in Vlaanderen als sterkhouder in onze agrovoedingsindustrie. En het kiest ervoor die positie nog te versterken."

"Hiermee is het een voorbeeld van hoe het Nieuw Industrieel Beleid van de Vlaamse regering op het terrein vorm krijgt als een Nieuw Industrieel Ondernemen.”

Marijana Petrovic, Cargill’s R&D Centre Food Safety Leader: "Voedselveiligheid is voor ons primordiaal. Precies daarom hebben we het zonemodel in onze nieuwe pilot plant geïmplementeerd. Contiminatiepreventie is een snel evoluerende discipline, en wij willen tot de koplopers behoren."


(Bert Belmans)