Wereldprimeur: schedel vrouw vervangen in UMC Utrecht

Een 3D geprinte schedel werd geïmplanteerd bij een 22-jarige Nederlandse vrouw waarbij het schedelbot steeds dikker werd door een aandoening.

Trefwoorden: #3D print, #hersenpan, #operatie, #prothese, #schedel, #UMC Utrecht

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Youtube - UMC Utrecht )

ENGINEERINGNET.NL - Tijdens een 23 uur durende operatie in het UMC Utrecht werd de gehele schedel van de vrouw vervangen door een kunststof hersenpan. Dit is de eerste keer ter wereld dat een dergelijke operatie werd uitgevoerd.

Het schedelbot van de vrouw was al bijna tot 5 centimeter dikte uitgegroeid, terwijl dat normaal 1 tot 1,5 centimeter is. Hierdoor kwamen de hersenen onder grote druk te staan en raakte de vrouw haar gezichtsvermogen kwijt. Ook andere belangrijke hersenfuncties liepen gevaar. Dat zou de vrouw uiteindelijk het leven hebben gekost.

Hersenchirurg Bon Verweij heeft samen met kaakchirurg Marvick Muradin en een medisch team de operatie uitgevoerd. Tot nu toe waren alleen delen van een schedel vervangen in ziekenhuizen, maar nog nooit ging het om de transplantatie van een gehele schedel.

Ook werd voorheen een implantaat met de hand gemaakt van een soort cement, wat leidde tot een slechte pasvorm. Met 3D print technologie is het wel mogelijk om dit heel precies op maat te maken. Daardoor blijven de hersenfuncties na implantatie veel beter functioneren.

De operatie is drie maanden geleden al uitgevoerd, maar het UMC Utrecht bracht dit nieuws pas deze week naar buiten omdat nu duidelijk is dat er geen complicaties zijn ontstaan. De vrouw kan weer zien, heeft geen klachten meer en is nu al weer aan het werk.

Een niet nader bekend gemaakt Australisch bedrijf dat gespecialiseerd is in 3D print technologie heeft de schedel geleverd. De naam van de patiënt is vanwege privacy niet vrijgegeven.