Lanxess Rubber doekt in Zwijndrecht twee pilootfabrieken op

Op bijzondere ondernemingsraad kondigt chemiebedrijf intentie aan om pilootfabrieken in Zwijndrecht zoals het zelf zegt 'in de mottenballen te stoppen'. 60 banen staan op de helling.

Trefwoorden: #butyl, #butylrubber, #economie, #lanxess, #lanxess rubber, #pilootfabriek, #vakbond

Lees verder

Nieuws

( Foto: Lanxess )

ENGINEERINGNET.BE - Lanxess Rubber is van plan de pilootfabrieken in Zwijndrecht op te doeken. Dat was het nieuws dat gisteren op een bijzondere ondernemingsraad zou zijn bekendgemaakt.

Intussen is het einde van de staking nog steeds niet in zicht, en omdat de vakbonden gisteren hun kat hadden gestuurd, werd de ondernemingsraad verschoven naar vandaag. "In tegenstelling tot donderdagnamiddag waren werknemersvertegenwoordigers nu wel op de uitnodiging ingegaan", stelt Lanxess in de ons toegezonden officiële persmededeling .

Het speciaalchemiebedrijf bouwde twee jaar geleden in Zwijndrecht twee tijdelijke pilootfabrieken om een compleet nieuwe technologie voor de productie van butylrubber te ontwikkelen.

De productie van butylrubber is bijzonder complex, waarbij in diverse processtappen de temperatuur gecontroleerd kan variëren tussen extreme vrieskou en stoomhitte.

Het nieuwe proces is zowel op het vlak van energie als grondstoffen efficiënter dan de klassieke methodes. De nieuwe processen werden in tijdelijke pilootfabrieken uitgetest.

'Maar', stelt Lanxess in een mededeling, 'de pilootfase van het innovatieve onderzoeksproject is met succes afgerond, waardoor de twee fabrieken niet langer nodig zijn en worden stilgelegd'.

Het plan kan volgens het bedrijf een impact hebben op het personeelsbestand: 'De bijzondere ondernemingsraad is meteen ook de start van de informatie- en consultatieprocedure, zoals voorzien in de zogenaamde wet-Renault'.

Lanxess in de persmededeling: 'In combinatie met een eerder aangekondigde reorganisatie, in oktober vorig jaar, kan dit project rond de pilootfabrieken een impact hebben op zowat 60 arbeidsplaatsen'.

'De directie heeft duidelijk gesteld dat het de sociale gevolgen van deze reorganisatie zo sterk als mogelijk wil reduceren. Hiertoe heeft zij een sociaal plan voorgelegd, om in overleg met de werknemers-vertegenwoordigers te bespreken', aldus nog Lanxess in de mededeling