EU geeft groen licht voor joint venture Ineos en Solvay

De Europese Commissie laat zich positief uit over de plannen van het het Zwitserse Ineos en het Belgische Solvay om hun chloorvinylactiviteiten samen te brengen.

Trefwoorden: #bleekloog, #INEOS, #Solvay chloorvinyl, #Solvay s-PVC

Lees verder

Nieuws

( Foto: Solvay Hoofdzetel in Brussel / Solvay )

ENGINEERINGNET.BE - Afgelopen week kregen het Zwitserse INEOS AG en het Belgische Solvay de goedkeuring van de Europese Commissie voor hun voorgestelde 50-50 chloorvinyl Joint Venture.

Hier zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. In een overeengekomen remediepakket dienen de volgende faciliteiten van Ineos te worden verkocht:

  • de chloormembraanfabriek en EDC/VCM fabrieken in Tessenderlo, België
  • de pvc fabriek in Mazingarbe, Frankrijk
  • de pvc fabriek in Beek, Nederland
  • de pvc- en VCM-fabrieken in Wilhelmshaven, Duitsland
  • de EDC fabrieken in Runcorn, Verenigd Koninkrijk.

De Commissie maakte zich namelijk zorgen dat, mocht de transactie in haar oorspronkelijk aangemelde vorm plaatsvinden, de nieuwe onderneming de prijzen zou kunnen gaan verhogen op de Noordwest-Europese markt voor s-PVC en de Benelux-markt voor natriumhypochloriet ("bleekloog").

Door de transactie zouden de twee grootste aanbieders op die markten immers samengaan. Op de Benelux-markt voor bleekloog zou de transactie een marktleider hebben doen ontstaan met een marktaandeel van meer dan 60%.

Het was duidelijk dat de enige andere resterende speler, Akzo, onvoldoende in staat zou zijn om zodanige concurrentiedruk op de nieuwe onderneming uit te oefenen, dat prijsstijgingen voor afnemers konden worden voorkomen.

Met de toezeggingen die de ondernemingen nu hebben gedaan, zijn deze bezwaren weggenomen.

Joaquín Almunia, vicevoorzitter van de Europese Commissie en belast met het mededingingsbeleid: "PVC is een belangrijke grondstof in de bouwsector en vele andere sectoren. De toezeggingen die zijn gedaan, zullen voorkomen dat de transactie de prijzen zal doen stijgen - ten koste van Europese bedrijven en consumenten."

S-PVC is een soort hars, dat bijvoorbeeld wordt gebruikt bij de productie van buizen of raamprofielen. Bleek wordt vooral gebruikt voor waterbehandeling, ontsmetting en in wasmiddelen.

Solvay en INEOS kondigen aan dat ze tegen eind 2014 deze maatregelen zullen doorgevoerd hebben en pas dan overgaan tot de creatie van de nieuwe vennootschap.


ACHTERGROND
Ineos is de moedermaatschappij van een groep van 15 ondernemingen die actief zijn in de productie van petrochemische producten, speciale chemicaliën en olieproducten. Haar dochteronderneming Ineos ChlorVinyls is een Europese producent van chlooralkaliproducten en een leverancier van polyvinyl chloride (pvc). Ze beschikken over 51 productie sites in 11 landen.

Solvay is de beursgenoteerde moedermaatschappij van een groep ondernemingen die internationaal actief zijn in onderzoek, ontwikkeling, productie, marketing en verkoop van chemicaliën en kunststoffen. Haar dochteronderneming SolVin is een Europese leverancier van pvc-harsen. Solvay telt 29400 werknemers in 56 landen.