Brandbrief grote bedrijven voor verandering universiteit

De chief technology officers van onder meer ASML, Philips en Océ roepen het kabinet op het universitaire systeem te koppelen aan het innovatiebeleid.

Trefwoorden: #AkzoNobel, #ASML, #ASML, #DSM, #FrieslandCampina, #KPN, #NXP, #Océ, #Philips, #Rijk Zwaan, #Shell, #Unilever, #wetenschappelijk onderzoek

Lees verder

nieuws

( Foto: ASML )

ENGINEERINGNET.NL - In de oproep wordt gepleit om meer aandacht te geven aan bètavakken, techniek, toepassingsgericht onderzoek en meer financieringsmogelijkheden door bedrijven. Ook moet er minder belang worden gehecht aan aantallen publicaties.

De brief is ondertekend door Unilever, ASML, Océ, Philips, KPN, NXP, FrieslandCampina, Shell, Rijk Zwaan, AkzoNobel en DSM. Zij richten zich hiermee tot minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De bedrijven willen verder graag een koppeling tussen het wetenschaps- en het innovatiebeleid. De Nederlandse wetenschap kan zo namelijk ook veel beter Europese geldstromen gaan benutten.

Het ministerie van Financiën is momenteel bezig met een beleidsvoorstel dat vergaande gevolgen kan hebben voor het wetenschappelijk onderzoek. De elf toppers – gezamenlijk verdelen ze de helft van de Nederlandse private R&D gelden – vragen de minister om samen met de universiteiten en de KNAW een gemeenschappelijke agenda op te stellen. Dit om een nieuw beleid voor topsectoren te creëren.

Nieuwe speerpunten, zoals langer leven en de circulaire economie, staan ook in het Horizon 2020 programma van de Europese Unie. Hier zijn dus gelden voor beschikbaar. Het accent ligt daarbij ook op multidisciplinaire samenwerking, een ander criterium van de EU.