TU Twente ontwikkelt goedkope antenne die storing dooft

Er bestaat al een erg dure antenne, vandaar dat onderzoeker Michiel Soer slimme schakelingen ontwierp voor goedkope productie van deze antenne.

Trefwoorden: #antenne, #draadloos, #draadloos internet, #storingen, #Universiteit Twente, #wifi

Lees verder

Nieuws

( Foto: TU Twente )

ENGINEERINGNET.NL - Steeds meer apparaten werken draadloos, van laptop tot verwarming.

Het tekort aan zendfrequenties wordt hierdoor steeds groter, waardoor meerdere signalen soms op één frequentie zitten. Zo ontstaat er storing en dat maakt bijvoorbeeld draadloos internet trager.

Technisch was het al eerder mogelijk om een antenne te ontwikkelen die storing uitdooft, alleen de uitvoering was erg duur. Michiel Soer ontwierp slimme schakelingen op een chip waardoor deze antenne nu zeer zuinig en goedkoop geproduceerd kan worden.

Deze antenne werkt met vier verschillende ontvangers in plaats van één. Doordat de schakelingen op deze chip de binnenkomende signalen wiskundig bewerken, wordt het verstorende signaal uitgedoofd. Het systeem bouwt als het ware viaducten waar verschillende informatie over heen kan stromen, zonder elkaar te hinderen.

De nieuwe vinding is in principe meteen in gebruik te nemen. TU Twente verwacht dat het product binnen twee jaar op de markt verkrijgbaar is. De antenne kan worden toegepast in bijvoorbeeld laptops, tablets en routers. Op termijn wordt de antenne ook toepasbaar voor andere apparaten zoals mobiele telefoons.

Het systeem van Michiel Soer is gepubliceerd in een paper tijdens een bekende internationale chipconferentie. Het onderzoek maakt deel uit van het STARS project waar de Universiteit Twente deel van uitmaakt, samen met NXP, Thales en TNO.

Michiel Soer doet onderzoek naar reconfigurable phased arrays als postdoc in de vakgroep Integrated Circuit Design van de faculteit EWI. Het onderzoek valt binnen het instituut CTIT.