Belgische biotechsector ontgoocheld over ’nationalisatie’ van telen ggo’s

Cathy Plasman van bio.be: "Europa's beslissing om toelating voor telen van ggo's in handen van individuele landen te leggen, is gemakkelijksoplossing en schept gevaarlijk precedent"

Trefwoorden: #bio, #biotech, #cathy plasman, #eco, #essenscia, #genetisch, #genetisch gewijzigde gewas, #ggo, #milieu

Lees verder

research

( Foto: essenscia, Cathy Plasman )

ENGINEERINGNET.BE - bio.be, de Belgische biotechnologie associatie, stelt ontgoocheld te zijn over de beslissing van de Europese Leefmilieuministers eind vorige week om de toelatingen voor het telen van genetisch gewijzigde gewassen (ggo's) te 'nationaliseren'.

Europa besliste dat namelijk dat de individuele lidstaten formeel een technologie kunnen weigeren op niet wetenschappelijke basis. "Dit is een gevaarlijk precedent dat ingaat tegen de geest van een eengemaakte Europese markt", claimt Cathy Plasman, secretaris-generaal van de associatie.

“De Raad kiest voor een gemakkelijkheidsoplossing, maar ondergraaft zo de fundamenten van de Europese Unie."

Volgens de Belgische biotechsector toont het akkoord het gebrek aan bereidheid van de Europese instellingen aan om het bestaande Europese regelgevende kader voor ggo-toelatingen (Richtlijn 2001/18/EC) correct te implementeren.

"Dit is een negatief signaal naar alle innovatieve bedrijven toe, en zal meespelen in de afweging om verder in Europa te investeren."

"Onze sector is wel verheugd dat België hier niet voor heeft gestemd en hoopt dat het Europees Parlement deze Raadsbeslissing afvoert.”

"Na meer dan 15 jaar van grootschalige cultivering van genetisch gewijzigde gewassen in verschillende landen wereldwijd, hebben de onderzoeken aangetoond dat deze gewassen even veilig zijn als andere."