SolaRoad projectteam: eerste element voor zonnewegdek Krommenie is gereed

Het eerste element op werkelijke schaal van SolaRoad, het wegdek dat zonlicht omzet in elektriciteit, is gereed. Het zal in een fietspad in Krommenie worden geplaatst.

Trefwoorden: #civiel, #energie, #imtech, #krommenie, #ooms, #solaroad, #tno, #wegdek

Lees verder

research

( Foto: SolaRoad )

ENGINEERINGNET.NL – Al sinds 2011 werkt een consortium van vier partijen – TNO, Provincie Noord-Holland, Imtech Traffic&Infra en Ooms Civiel - aan SolaRoad, een wegdek dat zonlicht omzet in elektriciteit.

Na een technisch-economische haalbaarheidsstudie is in 2010 een eerste prototype ontwikkeld en uitgebreid getest in het laboratorium. De resultaten riepen vragen op en brachten ontwikkelpunten.

Nu breekt de volgende fase aan, waarbij het innovatief wegdek twee jaar lang in de praktijk wordt getest. Dat zal gebeuren door 100 meter SolaRoad aan te leggen op een fietspad in Krommenie. Het eerste element voor dit fietspad is gereed, meldt het projectteam.

Het idee achter SolaRoad is eenvoudig: zonlicht dat op het wegdek valt, wordt opgevangen door zonnecellen en omgezet in elektriciteit. Het systeem bestaat uit betonnen modules van 2,5 bij 3,5 meter met op de helft daarvan (in één rijrichting) een geharde glazen en lichtdoorlatende toplaag van ongeveer 1 cm dikte. Onder het glas liggen kristallijn silicium zonnecellen.

De toplaag verschilt duidelijk van een traditioneel wegdek. Hij moet namelijk zoveel mogelijk zonlicht doorlaten en vervuiling afstoten. Tegelijkertijd moet de toplaag stroef en sterk genoeg zijn om een veilig wegdek te realiseren.