Werking van cochleaire implantaten geoptimaliseerd

Patiënten kunnen spraak duidelijk beter verstaan dankzij de optimalisatie van de werking van cochleaire implantaten door Bart Vaerenberg van de UAntwerpen.

Trefwoorden: #Bart Vaerenberg, #cochleaire implantaten, #implantaat, #oor, #slakkenhuis, #UAntwerpen

Lees verder

research

( Foto: UAntwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Met een cochleair implantaat (CI) kan het gehoor van dove kinderen en volwassenen grotendeels hersteld worden.

Om een optimaal gehoor te realiseren, moet de geluidsprocessor per individu afgesteld worden. Dat verliep tot voor kort erg moeizaam. Bart Vaerenberg (Universiteit Antwerpen, Faculteit Wetenschappen) komt met een veel efficiëntere methode op de proppen.

“Nadat het implantaat chirurgisch in het slakkenhuis is geplaatst, moet de geluidsprocessor per individu afgesteld worden. De processor heeft een honderdtal instelbare parameters, waardoor het vinden van de optimale instelling een complex probleem vormt”, verduidelijkt Vaerenberg, ingenieur bij de Oorgroep en verbonden aan de onderzoeksgroep BIMEF (Biophysics and BioMedical Physics) van UAntwerpen.

“Tot dusver gebeurde die afregeling manueel door professionele audiologen, maar deze zijn zeldzaam en de complexiteit is immens. De verdere introductie en ontwikkeling van CI's wereldwijd wordt hierdoor in belangrijke mate afgeremd.”

In zijn doctoraatsstudie worden voor het eerst concepten van artificiële intelligentie toegepast op het afstellen van CI’s.

“Via geavanceerde modellering van de verschillende fysiologische, elektrische en psychoakoestische processen die hierbij betrokken zijn, maakt de intelligent agent het mogelijk om CI's op een systematische en geautomatiseerde manier aan te passen voor iedere patiënt”, legt Vaerenberg uit.

“Klinische tests in een aantal gerenommeerde buitenlandse centra tonen aan dat het spraakverstaan bij CI-patiënten op deze manier beduidend beter wordt. Zij wisselen hun resultaten onderling uit, waardoor het systeem voortdurend kan worden bijgestuurd.”

Het project werd uitgevoerd in samenwerking met de gespecialiseerde firma Otoconsult en met steun van de Vlaamse overheid onder de vorm van een Baekeland-mandaat van het IWT (agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie).